Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΒΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΡΥΤΑΝΗΣ: "Θέλουμε να κρατήσουμε όρθιο το Ίδρυμα"
Μια από τις δυσκολότερες περιόδους διανύει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η οικονομική κρίση το έχει επηρεάσει σημαντικά, αφού η κρατική χρηματοδότηση συνεχώς μειώνεται, τη στιγμή που η ακαδημαϊκή κοινότητα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την έναρξη της συζήτησης, στα μέσα Μαΐου, για τον «Καλλικράτη» στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Χθες, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στα πολύ σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα.
Για τη φετινή χρονιά, το Πανεπιστήμιο δέχθηκε μια πρόσθετη περικοπή της τάξης του 20%, που μπορεί να φθάσει έως το 36% σε σχέση με πέρυσι! Αν υπολογιστεί, ότι την προηγούμενη χρονιά το… μαχαίρι στα χρήματα που αναλογούσαν στο Πανεπιστήμιο έφθασε το 25%, τότε στο τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς η συνολική περικοπή ίσως φθάσει και το 50% περίπου σε σύγκριση με το 2009!
«Πρόθεσή μας είναι να κρατήσουμε όρθιο το Πανεπιστήμιο. Θέλουμε να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο τη φοιτητική μέριμνα και το εκπαιδευτικό έργο. Θα κάνουμε οικονομίες σε άλλους τομείς» είπε ο κ. Αλμπάνης.



ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ
Τι όμως θα αφορούν αυτές οι οικονομίες; «Κυρίως έχουν να κάνουν με την κατανάλωση ενέργειας» είπε ο Πρύτανης. Εξήγησε, μάλιστα, ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στα κτίρια του Ιδρύματος, για να μην είναι τόσο ενεργοβόρα, ενώ θα ψαλιδιστούν και κάποια έξοδα από τα τηλέφωνα.
Το μείζον θέμα της υποχρηματοδότησης, θα έρθει στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου.
Παράλληλα, ο κ. Αλμπάνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προειδοποιητικής μόνο αναστολής λειτουργίας κάποιων Τμημάτων. «Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Παιδείας, ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει» είπε, μεταξύ άλλων.

ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ…
Στο μεταξύ, ο κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρθηκε και στην απόφαση της Πολιτείας να αυτονομήσει διοικητικά και οικονομικά τα τρία Τμήματα που λειτουργούν στο Αγρίνιο και μέχρι πρότινος υπάγονταν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έτσι, επιβεβαιώνεται ο «Π.Λ.» για το πρόσφατο δημοσίευμα (τη Μεγάλη Δευτέρα) με τίτλο «Ο ακαδημαϊκός Καλλικράτης ξεκίνησε από το Αγρίνιο».
«Αυτή η κίνηση έχει υψηλό κόστος, αφού θα πρέπει να οργανωθούν οι εκεί υπηρεσίες» είπε ο κ. Αλμπάνης. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Αγρίνιο, αφού έχει ακόμη υπό τη φροντίδα του τα μέλη Δ.Ε.Π. και τους φοιτητές, προέβη όμως σε προσωρινή αναστολή της κάλυψης των λειτουργικών εξόδων στα εκεί τμήματα. «Αν συνεχίζαμε θα δημιουργούνταν προβλήματα στο δικό μας Πανεπιστήμιο» τόνισε ο κ. Αλμπάνης. Το Ηπειρωτικό ΑΕΙ καλύπτει ακόμη τη Διοικητική λειτουργία και τη φοιτητική μέριμνα.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ…
Στο μεταξύ, έτοιμη να λειτουργήσει, αν και χωρίς φοιτητές, είναι η Αρχιτεκτονική Σχολή, όπως ισχυρίστηκε ο Πρύτανης. Ήδη εκλέχθηκαν 3 νέοι καθηγητές, ενώ από το Πανεπιστήμιο ζητούν να γίνει η προκήρυξη και για άλλους τρεις. «Είναι ευθύνη της Πολιτείας να περάσει το τμήμα στο Μηχανογραφικό. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα» τόνισε ο Πρύτανης, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αναζήτηση χώρου και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων για την συγκεκριμένη Σχολή.
Τέλος, η Πρυτανεία στηρίζει τις αποφάσεις του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, για την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών του και την εγγραφή τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο, ενώ σύντομα θα υπάρξει απόφαση και για τα επαγγελματικά δικαιώματα του Τμήματος Πλαστικών της Τέχνης.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου