Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Σανίδα σωτηρίας από τον Παπούλια στον διορισμένο!


Από την αγαπημένη του Γερμανία, την οποία επέλεξε άλλη μια χρονιά για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προσφέρει, πάλι απλόχερα, υπηρεσίες στο σύστημα και στη (δεύτερη καταρρέουσα, μετά του Γ. Παπανδρέου) κυβέρνηση του διορισμένου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Η αγωνία του... κ. Παπούλια για τη στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης ήταν τέτοια, που διέκοψε για λίγο τις άνετες διακοπές του, για να πάρει τηλέφωνο τον κ. Παπαδήμο και να εκφράσει τη στήριξή του, ζητώντας παράλληλα να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τον κ. Σαμαρά.
Επίσης του είπε ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα υπό την προεδρία του για να τον βοηθήσει να κρατηθεί στην εξουσία.
Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι κάτι σοβαρό τρέχει με τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος βρίσκεται σε αδιέξοδο έχοντας χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και βλέποντας ότι καθημερινά καταρρέει και στα μάτια της κοινής γνώμης.
Στον χορό του εκβιαστικού σκηνικού που στήνεται γύρω από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά τα τελευταία 24ωρα, μετά τη σθεναρή στάση του ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει υπογράφοντας ό,τι επιθυμεί η τρόικα και οι εκφραστές της, μπήκε και η Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία δήλωσε ότι «ελπίζω ο κ. Παπαδήμος, φωνάζοντας τους αρχηγούς, να τους θέσει προ των ευθυνών τους»), αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για εκλογολογία».
Από τη μεριά του ο κ. Σαμαράς στη σημερινή συνάντηση σκοπεύει να είναι ξεκάθαρος πρώτα απ’ όλα στο ότι δεν μπορεί το εσωκομματικό πρόβλημα που έχουν ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Θα επιμείνει στην τήρηση της ομαλότητας και στο ότι «την υπογραφή μας όλοι πρέπει να τη σεβόμαστε». Παράλληλα, θα επιμείνει στη συμφωνία που έγινε στη συνάντηση των τριών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οδήγησε στη μεταβατική κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς του συνεργάτες, η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι «όσα έχουν συμφωνηθεί σε εκείνη τη συνάντηση είναι προφανές ότι δεν άλλαξαν. Δεν καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα μιας νέας τέτοιας συνάντησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτήν την ώρα». Οπως διευκρίνιζαν, παρά την αντίθεση σε μια προοπτική νέας συνάντησης, ο κ. Σαμαράς θα λειτουργήσει θεσμικά και, αν κληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έχει πρόβλημα να επαναλάβει τις θέσεις του παρουσία των άλλων αρχηγών και του κ. Παπούλια.
Ο κ. Σαμαράς για τον χρόνο των εκλογών θα υποστηρίξει ότι για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του χρέους οι δύο επόμενοι μήνες είναι αρκετοί και ότι μετά πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές.
Από τη μεριά του ο κ. Παπαδήμος πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προτείνει εκλογές στα τέλη Απριλίου και να ζητήσει να εξουσιοδοτηθεί για τα νέα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο κ. Σαμαράς διαφωνεί και σε αυτό, αρνούμενος να δεχτεί την επιδίωξη της τρόικας να «δεσμεύσει» και την επόμενη κυβέρνηση και τονίζοντας ότι τα όποια νέα μέτρα πρέπει να τα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος τάχθηκε κατά των εκλογών, ενώ και ο Χ. Καστανίδης ζήτησε να δοθεί παράταση 4-5 μηνών στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Σήμερα εκτός από τον κ. Σαμαρά (18.30) ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον Γ. Καρατζαφέρη, ενώ η συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου θα γίνει μάλλον την Τρίτη.


Πηγή: Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου