Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

«Μετά τη δόση, θρίλερ και με τα κονδύλια!»


Όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Αυτή η ρήση ταιριάζει απόλυτα στα όσα βιώνει η Ελλάδα τόσο στο Euorogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής, της οποίας οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ. ΤΑ μαντάτα από το σημείο ανακοίνωσης των αποφάσεων, τις Βρυξέλλες, δεν διώχνουν τα σύννεφα για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε δυο στενά. Από τη μια, ο κουτσουρεμένος προϋπολογισμός απειλεί να μειώσει τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα. Οι «σίγουροι» μιλάνε για 11,2 δις, οι αισιόδοξοι για 20 δις και οι «σκεπτικιστές» για περίπου 8 δις ευρώ. Από την άλλη, τα μαντάτα που φτάνουν από το Eurogroup της Δευτέρας δεν κάνουν την κυβέρνηση να εφησυχάζει. Και εδώ η εικόνα παραμένει θολή, μετά τις επαφές που είχε χθες ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να εμφανιστεί θετική, πιστεύοντας ότι τη Δευτέρα θα καταφέρει να πάρει πράσινο φως και να εκταμιεύσει αρχές Δεκεμβρίου την πολυπόθητη δόση των 31, 5 δις και μέσα στον Ιανουάριο και τα υπόλοιπα. Πηγές από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι εάν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν βρεθεί λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεν αποκλείεται να μη ληφθεί απόφαση. Τα φίδια έζωσαν την ελληνική πλευρά όταν πληροφορήθηκε ότι κάποιοι συνεχίζουν να μιλούν για δόση , σε δόσεις. Στο κερασάκι ήρθε και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το «κούρεμα»
«Όλοι πρέπει να επιδείξουν προθυμία να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, καθώς
αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα την επόμενη Δευτέρα», απάντησε από τη μεριά του ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του Δ. Σ. της ΕΚΤ.
Χθες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξέπεμψε δύο φορές SOS. Την πρώτη δήλωσε: «Δεν έχω άγχος για τη δόση, αλά κάθε μέρα που περνάει χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει το φιλότιμο του ελληνικού λαού. Κι εγώ αυτές τις θυσίες δεν πρόκειται να τις αφήσω να πάνε χαμένες»
Τη δεύτερη τόνισε: «Στην Ελλάδα, πράξαμε αυτό που έπρεπε. Τώρα, είναι η σειρά των Ευρωπαίων εταίρων μας και του Δ.Ν.Τ να κάνουν το ίδιο» Αυτά ήταν τα αιτήματα των διμερών επαφών που είχε ο κ .Σαμαράς με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ (που δήλωσε ότι «εάν δεν είσαι αισιόδοξος, τα χάνεις όλα») αλλά και τον πρόεδρο της Ε. Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στην επικοινωνία του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου