Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας: όραμα δεκαετιών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση


Στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ για μια ολοκληρωμένη κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη, παρενέβη χθες η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία υπήρξε εισηγήτρια για το ΕΛΚ στην έκθεση σχετικά με τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας και αλληλεγγύης.
 Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κα. Γιαννάκου: " είναι σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα, σε μια περίοδο κρίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και αποδεικνύει τη βούληση και την πεποίθησή του, ότι η λύση των σημερινών προβλημάτων μπορεί να προέλθει μόνο μέσω πολιτικών με πραγματικά πανευρωπαϊκή διάσταση". Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη, υπήρξε όραμα δεκαετιών στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τόνισε ότι η εισαγωγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας των δύο καινοτόμων ρητρών που είχαν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης κινούνται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. 
 Η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, σημείωσε ότι η έκθεση αποτελεί ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει τις  απαιτήσεις και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα μέτρα εφαρμογής της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας και αλληλεγγύης ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι :" Σε αυτή την πορεία, εκφράστηκαν σαφέστατα και διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τον χαρακτήρα και τη φύση των δύο καινοτόμων ρητρών. Εντούτοις, οι
αιτιάσεις  σχετικά με το αυξημένο κόστος του όλου εγχειρήματος, τα πιθανά προβλήματα, αλλά και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ εκφράζουν περισσότερο τις φοβίες ορισμένων κρατών μελών παρά την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η σταδιακή συγκρότηση μιας πραγματικά κοινής αμυντικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το δυσβάσταχτο κόστος των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών χωρίς να επηρεάσει στο ελάχιστο τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ".
 Μετά την υπερψήφιση της έκθεσης από την Ολομέλεια του ΕΚ σήμερα η κα. Γιαννάκου δήλωσε αφενός, ικανοποιημένη, και αφετέρου,  ότι αναμένει πλέον από την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο κα. Ashton  να υποβάλει πριν από το τέλος του 2012 την κοινή πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τον καθορισμό των ρυθμίσεων για τις δύο ρήτρες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου