Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Κοντά σε συμφωνία για δόση και χρέος στο Eurogroup

Το σημερινό Εurogroup αποτελεί την «ώρα της αλήθειας» για την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα, τη στιγμή που το ΔΝΤ ζητά περαιτέρω εγγυήσεις από τους ευρωπαίους, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, οι «17» του ευρώ έχουν καταλήξει στις βασικές παραμέτρους της κοινής θέσης που θα παρουσιάσουν στο ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους με κρίσιμες όμως λεπτομέρειες να παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Η Ευρωζώνη φέρεται να έχει συμφωνήσει -επί της αρχής- στη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια των 53 δισ. που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από το πρώτο πρόγραμμα. Σήμερα αναμένεται να καθοριστεί το ύψος αυτών των επιτοκίων, τα οποία, δεν θα μηδενιστούν αλλά θα είναι της τάξης του 0,70% - 0,75%.
Παράλληλα, θετική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι οι εταίροι έχουν συμφωνήσει επίσης να επιστρέψουν τουλάχιστον ένα μέρος των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγόρασαν το 2010 στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου