Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος Αναγέννησης της Ελλάδας


Με την απόφαση του Eurogroup είναι γεγονός ότι μπήκαν οι βάσεις για να εξέλθει η χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης, ωστόσο όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε τώρα αρχίζει ο ουσιαστικός αγώνας για επανεκκίνηση. Αξίζει ωστόσο να δούμε τι ακριβώς επετεύχθη με την συμφωνία της Δευτέρας όπως παρουσιάζει επιγραμματικά σε ανακοίνωσή του η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Με την απόφαση του Eurogroup επετεύχθησαν τα εξής: 
Άμεση εκταμίευση κεφαλαίων 34,5 δισεκατομμύρια. Από αυτά τα 3,5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων, τα 24  δισ. για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, τα 7 δισ. θα πάνε άμεσα στην Οικονομία, για πληρωμές για την κάλυψη του φετινού ελλείμματος και με επιστροφή οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες. Επίσης το χρέος θα μειωθεί κατά 40 δισ. ,(στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στο 107% το 2022).  Επιπλέον η χώρα θα λάβει 9 δισεκατομμύρια που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρείς μήνες για την πραγματική οικονομία, ενώ η συγκεκριμένη συμφωνία επιμηκύνει την προσαρμογή κατά δύο
χρόνια. Αν δεν συνέβαινε αυτό, τα μέτρα δεν θα ήταν 13,5 δισεκατομμύρια, αλλά 20 δισεκατομμύρια. Παράλληλα επιτεύχθηκε η επαναγορά ομολόγων σε χαμηλές τιμές για άμεση μείωση του χρέους, τα επιτόκια στο υπόλοιπο χρέος μας θα είναι πλέον από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τόκους για 10 χρόνια και χρεολύσια για 15 χρόνια, γεγονός που θα δώσει πολύ μεγάλες ανάσες στην Ελληνική οικονομία, ώστε να μπούμε σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά και τέλος τα  κέρδη των ξένων τραπεζών από τα Ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου