Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Πιέζουν τη Γερμανία για λύση τη Δευτέρα

Την ίδια στιγμή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, που συναντήθηκε χθες με τους κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Γιούνκερ και σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ, έστειλε νέο μήνυμα προς τους εταίρους να επισπεύσουν τις αποφάσεις για τη χώρα μας. «Η Ελλάδα έκανε το χρέος της, ήρθε η σειρά της ΕΕ και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει και παράλληλα να ανταποκριθούν στο ζήτημα της συνοχής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς.
Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, διαπιστώνεται υποχώρηση στη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, και το ποσό που υπολείπεται για συμφωνία τη Δευτέρα έχει περιοριστεί στα 10 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται να αποδέχεται ότι το ελληνικό χρέος θα κυμανθεί στο 124% το 2020, εξέλιξη η οποία ισοδυναμεί σε μια υποχώρηση του Ταμείου της τάξης των 8 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για «χρηματοδοτικό κενό» 18 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ακόμη βέβαιος ότι η δόση των 31,5 δισ. θα καταβληθεί στο σύνολό της και όχι τμηματικά, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από το Euro-group.
Το ελληνικό ζήτημα δεν βρέθηκε επισήμως στην ημερήσια
διάταξη της Συνόδου Κορυφής, αλλά κυριάρχησε στις διμερείς επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Γιούνκερ. Η συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωζώνης διεξήχθη σε «πολύ φιλικό κλίμα», ενώ ανοιχτό παραμένει να υπάρξει σήμερα και συνάντηση με την Α. Μέρκελ.
Στις δηλώσεις του ο Α. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι δεν έχει άγχος για τη δόση αλλά ότι «κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού». Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσει να πάνε χαμένες. Ο πρωθυπουργός χθες το πρωί είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την Κ. Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου