Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Μειώθηκαν 20% με 70% οι κρατήσεις στα καράβια



Απογοητευτικά ξεκινά η καλή περίοδος για τα τουριστικά νησιά, καθώς οι κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτήριων για τα επόμενα Σαββατοκύριακα καταγράφουν μείωση πάνω από 20% στην πλειονότητα των προορισμών, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η πτώση φτάνει έως 70%. Τα μειωμένα εισοδήματα σε συνδυασμό με τις ακριβές τιμές, τόσο στη μετακίνηση όσο και στη διαμονή, επιτρέπουν σε λίγες οικογένειες εφέτος την πολυτέλεια των διακοπών. Και τούτο παρά την πρόσφατη μείωση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 10% λόγω κατάργησης μέρους των φόρων υπέρ τρίτων. Ομως, αν απαιτείται το ποσό των 373 ευρώ για να ταξιδέψει προς και από την Πάρο μια οικογένεια με ένα μικρό παιδί και ένα αυτοκίνητο, η μείωση καταλήγει να είναι αμελητέα. 
Εκτός της μειωμένης κίνησης, τα νησιά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα από την καθυστέρηση στην έγκριση όλων των δρομολογίων για το φετινό καλοκαίρι από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), το οποίο είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει αύριο Παρασκευή. Στην εξ αναβολής συνεδρίαση του ΣΑΣ θα εξεταστούν διάφορα αιτήματα για δρομολογήσεις πλοίων, όπως το νεότευκτο «Blue Star Patmos» της Attica Group στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Η απόφαση για τη δρομολόγηση του πλοίου αναβλήθηκε, καθώς η εταιρία ΝΕΛ αντέδρασε έντονα, καθώς έχει επίσης παρουσία στη συγκεκριμένη γραμμή. 
Στον αέρα είναι επίσης και η δρομολόγηση του επιβατηγού οχηματαγωγού «Νήσος Μύκονος» στη γραμμή Πειραιά - Σύρου - Μυκόνου - Ευδήλου - Καρλοβάσου Σάμου. 

Επιπλέον στην ίδια συνεδρίαση θα εξεταστεί και το θέμα της δρομολόγησης νέου πλοίου στην πορθμιακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας. Το συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων, καθώς υποστηρίζεται ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό ξεκινώντας δρομολόγια μέσα στο καλοκαίρι, αντί της 1ης Νοεμβρίου, όπως είθισται. Ας σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του ΣΑΣ έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και επιτρέπουν στις ακτοπλοϊκές εταιρίες να προχωρήσουν τον προγραμματισμό των ενεργειών τους εν όψει των οριστικών εγκρίσεων από τον αρμόδιο κάθε φορά υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου