Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η «ψηφιακή ανασυγκρότηση» του κράτους είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση


Την αναγκαιότητα άμεσης και αποφασιστικής «ψηφιακής ανασυγκρότησης» του κρατικού μηχανισμού, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιασδήποτε πολιτικής που θα έχει στόχο την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, προτάσσει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ.Ιωάννης Τσουκαλάς, με αφορμή την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ετήσιας έκθεσης αξιολόγησης του ψηφιακού θεματολογίου της ΕΕ για το 2012.
Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής αξιολογεί την επίδοση των κρατών μελών και της ΕΕ στο σύνολό της σε επιλεγμένους «ψηφιακούς» δείκτες-στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για το 2015, κρίσιμους για τη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, όπως η διείσδυση ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων και η ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών και η χρήση υπηρεσιών, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση σε όλους σχεδόν τους δείκτες του ψηφιακού θεματολογίου της ΕΕ.
Σχολιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής, ο κ.Τσουκαλάς δήλωσε:
«Οι επιδόσεις της Ελλάδας σε σχέση με τους στόχους του ψηφιακού θεματολογίου είναι απογοητευτικές, κάτι που δεν είναι άσχετο με τη γενικότερη
κατάσταση της χώρας. Οι νέες τεχνολογίες είναι καταλύτης ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Το κλείσιμο του χάσματος ανταγωνιστικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και η αντιμετώπιση της κρίσης είναι άμεσα συνδεδεμένες με συστηματικές επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα και τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια «ηλεκτρονική» αναγέννηση του κράτους με τη διείσδυση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ελέγχου και διασταύρωσης δεδομένων, που θα λειτουργήσουν ως «bypass» για έναν παρωχημένο κρατικό μηχανισμό που πάσχει από πολλαπλά εμφράγματα (έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, γραφειοκρατίας, αναποτελεσματικότητας, διαφθοράς κ.α.).
Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη δομή και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, να διευκολύνουμε τις κάθε είδους ψηφιακές συναλλαγές (e-government, e-signature, e-commerce, e-travel κλπ), να θωρακίσουμε τους νέους, αλλά και τους ανέργους με τις απαραίτητες στον 21ο αιώνα ψηφιακές δεξιότητες, απελευθερώνοντας τις παραγωγικές δυνάμεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δεξιότητες του εξαιρετικού εγχώριου ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτουμε και να μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία σε μια μοντέρνα, παραγωγική, ανταγωνιστική οικονομία της γνώσης.
Προτείνω στη νέα κυβέρνηση να ενσωματώσει τους στόχους του ψηφιακού θεματολογίου της ΕΕ ως δεσμευτικούς εθνικούς στόχους, και να επιδιώξει την ταχύτερη δυνατή επίτευξή τους, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό, κατά προτεραιότητα, τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά κονδύλια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου