Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

«Κλειδώνει» το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών


«Κλειδώνει» σήμερα Τρίτη το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών με τις επαφές, ενδεχομένως και συνάντηση στην οικία του στην Κηφισιά, που θα έχει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλοκαι Φ. Κουβέλη. Ως εκ τούτου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του ονόματος που αναμένεται να γίνει έως το μεσημέρι της Τρίτης, μετά τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους, κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη.
Για πρόσωπο - έκπληξη κάνουν λόγο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού και έως αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας μιλούσαν για πολιτικό πρόσωπο που θα συζητηθεί, αρκεί βέβαια να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνητικών εταίρων.
Ο κ. Σαμαράς, μετά την απρόσμενη εξέλιξη της απόφασης του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, καθηγητή, κ. Β. Ράπανου να μην ορκισθεί υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος λόγους υγείας, άρχισε να αναζητεί το αξιόπιστο εκείνο πρόσωπο που θα ηγηθεί του οικονομικού επιτελείου.
Παρά το γεγονός ότι οι ιατροί του έχουν δώσει αυστηρές οδηγίες για το πώς θα κινείται, μετά τη χειρουργική επέμβαση στο δεξί του μάτι, ο κ. Σαμαράς που βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην οικία του, μετά το εξιτήριο που έλαβε, είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες για να εξευρεθεί λύση.
Ο Πρωθυπουργός, είχε εκτενή συζήτηση, έως τις δώδεκα παρά τέταρτο το βράδυ της Δευτέρας, με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, τον στενό του συνεργάτη κ. Χρ. Λαζαρίδη, τον προτεινόμενο από τη Ν. Δ. για νέο πρόεδρο της Βουλής, κ. Ευ. Μεϊμαράκη, το διευθυντή του γραφείου του κ. Κ. Μπούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ενώ είχε και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές και διαβουλεύσεις, όπως π. χ. με τον οικονομικό του σύμβουλο κ. Ι. Μουρμούρα.
Η απόφαση του κ. Ράπανου αιφνιδίασε τον κ. Σαμαρά και τους στενούς του συνεργάτες και μέχρι και χθες, το πρωί, ανέμεναν, ότι θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη, αφού δεν τους είχε ακόμα απαντήσει.
Τελικά η επιστολή του κ. Ράπανου, αφού είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, έλυσε το γρίφο και άρχισε ένας αγώνας δρόμου για την εξεύρεση του προσώπου που θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Σημαντικά στοιχεία για τη λύση της εξίσωσης για το νέο τσάρο της οικονομίας, είναι ότι ο κ. κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί πρόσωπο που να συνδέεται και να ταυτίζεται με το ΠαΣοΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ καθιστά σαφές πως επιθυμεί νέο υπουργό Οικονομικών με τα «πολιτικά χαρακτηριστικά» του κ. Ράπανου και με θετικό πρόσημο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο κ. Σαμαράς, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, συνομίλησε με αρκετά πρόσωπα εμπιστοσύνης για το ποιος μπορεί να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών.
Η κυβέρνηση αναστατώθηκε και άρχισαν να συζητούνται και άλλοι λόγοι, πλην της υγείας, που μπορεί να οδήγησαν τον κ. Ράπανο σε δεύτερες σκέψεις για μη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, αφού δεν συμμετείχαν τεχνοκράτες σε κομβικά υπουργεία, ώστε να μπορέσει και ο ίδιος να έχει καλύτερη συνεργασία, άποψη όμως που δεν αποδέχεται το Μέγαρο Μαξίμου.
Εξ αρχής αναζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια και κεντρική άποψη στο επιτελείο του κ. Σαμαρά ήταν πως ο νέος υπουργός Οικονομικών πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο.
Ο κ. Σαμαράς από χθες το βράδυ έχει μια λίστα στα χέρια του και με βάση αυτή σήμερα θα συζητήσει με τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη για να βρεθεί κοινή συνισταμένη.
Το βασικό ερωτηματικό είναι όμως πώς θα δεχθεί κάποιος να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς ήδη έχει σχηματισθεί το οικονομικό επιτελείο και έχουν ορκισθεί και οι υπουργοί στα παραγωγικά υπουργεία.
Στο παρασκήνιο συζητήθηκαν αρκετά ονόματα με κεντρικό πρόσωπο τον νυν υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, τον οποίο πολλοί θα ήθελαν για «τσάρο», μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Με βάση αυτό το σενάριο, στο υπουργείο Ανάπτυξης, θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετηθεί, είτε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Κυρ. Μητσοτάκης, είτε τεχνοκράτης όπως π. χ. ο κ. Ι. Στουρνάρας. Αυτό το σενάριο αποκλείστηκε πολύ γρήγορα και προχώρησαν σε άλλα ονόματα.
Έως αργά το βράδυ, τέθηκαν πολλά ονόματα στο τραπέζι, όπως π. χ. του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Ζαννιά, με την άποψη να παραμείνει τουλάχιστον έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, και σε καθεστώς ηρεμίας το καλοκαίρι να αναζητηθεί ο διάδοχός του.
Σε διάφορους κυβερνητικούς κύκλους συζητήθηκαν ακόμα και τα ονόματα των κκ. Αλ. Τουρκολιά και Ι. Μουρμούρα, τους οποίους όμως ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να αξιοποιήσει σε άλλες καίριες θέσεις, με τον πρώτο να αναλαμβάνει, με βάση τις πληροφορίες, ηγετική θέση στο τραπεζικό σύστημα.
Στον κατάλογο προστέθηκαν διάφορα άλλα ονόματα, όπως π. χ. των κκ. Αν. Γιαννίτση,Γκ. Χαρδούβελη, κ. α. που όμως δεν έχουν πιθανότητες, ενώ στο παρασκήνιο όλοι αναζητούσαν πρόσωπα με πολιτικό κύρος να αναλάβουν αυτή τη θέση και ακούστηκε ακόμα και το όνομα του κ. Αλ. Παπαδόπουλου, που δεν είχε βάση και απλά συζητήθηκε θεωρητικά.
Η πληροφορία ότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί πολιτικό πρόσωπο και πως θέλει να κάνει την έκπληξη οδήγησε σε πιο σύνθετες σκέψεις ορισμένους, μη κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς, που έβαλαν στο τραπέζι το όνομα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Το όνομα του αντιπροέδρου της Ν. Δ. κ. Στ. Δήμα δεν εξετάστηκε στη σύσκεψη στην Κηφισιά, καθώς ο έμπειρος πολιτικός έχει καταστήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι δεν επιθυμεί την εμπλοκή του στο οικονομικό επιτελείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου