Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Αλλαγή των ποσοστών εκπροσώπησης των χωρών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προ των πυλών


Θετική η Κομισιόν στην πρόταση δημιουργίας μιας νέας διεθνούς αναπτυξιακής τράπεζας 
Μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μέσω της μείωσης της εκπροσώπησης των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών στο Συμβούλιο κατά δύο θέσεις επιβεβαιώνει με απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Rehn, αρμόδιος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, σε ερώτηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττας Γιαννάκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτησή της η κα. Γιαννάκου είχε ζητήσει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του αιτήματος των εκπροσώπων των πέντε χωρών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) για αλλαγή των ποσοστών εκπροσώπησης των χωρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, όπως επίσης και τη στάση της έναντι της πρότασης δημιουργίας μιας νέας διεθνούς αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα συγκεντρώνει πόρους αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων και έργων υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες
Στην απάντησή του ο κ. κ. Rehn αναφέρει ότι το 2010 το Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΝΤ συμφώνησε σε μια συνολική μεταρρύθμιση των ποσοστών
συμμετοχής και της διακυβέρνησης του ΔΝΤ. Από τη στιγμή που θα κυρωθεί, η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε μετατόπιση περισσότερων από το 6% των ποσοστών συμμετοχής προς δυναμικές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, μέχρι σήμερα, 14 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ολοκληρώσει τις εθνικές διαδικασίες κύρωσης και η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί από τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη έως τα μέσα του 2012. Τα κράτη μέλη εργάζονται επίσης για την υλοποίηση των δεσμεύσεων για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ μέσω της μείωσης της εκπροσώπησης των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών στο Συμβούλιο κατά δύο θέσεις. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι τα ποσοστά συμμετοχής θα πρέπει να συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τις σχετικές θέσεις των μελών του Ταμείου στην παγκόσμια οικονομία και την ικανότητα των μελών να υποστηρίζουν τις εργασίες του Ταμείου, καθώς και την εντολή του Ταμείου.
Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης της κας Γιαννάκου σχετικά με την πρόταση δημιουργίας μιας νέας διεθνούς αναπτυξιακής τράπεζας αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων και έργων υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως  διατυπώθηκε επισήμως κατά την τέταρτη σύνοδο κορυφής των πέντε χωρών της ομάδας BRICS, ο κ. Rehn εμφανίζεται θετικός επί της αρχής προς μια τέτοια εξέλιξη, ζητώντας ωστόσο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σκοπό, τη δομή και τη διακυβέρνηση αυτής της νέας διεθνούς αναπτυξιακής τράπεζας.
Σε δηλώσεις της επί του θέματος η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ σημείωσε τα εξής: "Είναι ξεκάθαρο ότι σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επερχόμενη μείωση της εκπροσώπησης των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ κατά δύο θέσεις είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στους κόλπους του ΔΝΤ.  Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι δεν  πρέπει να λησμονούμε ότι,  ορισμένοι εκπρόσωποι των εν  λόγω χωρών διετύπωσαν συχνά την αντίθεσή τους στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θεωρώντας παράλογα τα ποσά που δίνονται στην Ελλάδα. Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, λόγω αλλαγών που σήμερα φαντάζουν τεχνικού χαρακτήρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου