Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

«Στην Ε. Επιτροπή και το Συμβούλιο η θεσμικά απαράδεκτη στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας»


Με αφορμή δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ που αναφέρει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Davutoğlu, και του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων, κ. Bağış, ότι "κανένα Υπουργείο ή οποιοσδήποτε άλλος Θεσμός της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν θα είναι σε επαφή με την Προεδρία της  ΕΕ ούτε θα συμμετέχει σε όποια άλλη ευρωπαϊκή δραστηριότητα συνδέεται με την Ελληνο-κυπριακή Προεδρία", ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Την πρωτοβουλία αυτή προσυπέγραψαν και στηρίζουν ο Γάλλος ευρωβουλευτής P. Boulland, η Γερμανίδα R. Sommer, η Ιταλίδα B. Matera, και ο Πολωνός J. Walesa.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Κουμουτσάκου, οι δηλώσεις των Τούρκων Υπουργών, που έγιναν στο πλαίσιο του Τρίτου Υπουργικού Πολιτικού Διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας -όπου μετείχαν και ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Επίτροπος κ. Füle και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κα Ashton- επιβεβαιώνουν εγκύκλιο που εξέδωσε στις αρχές Ιουνίου το γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού. Με την εγκύκλιο αυτή, ο κ. Erdoğan
ζητάει από όλα τα υπουργεία, τις διοικητικές υπηρεσίες και τους διπλωμάτες της κυβέρνησής του να μην συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συνάντηση προεδρεύει ή συμμετέχει εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας.
Η πρωτοβουλία υποβολής της συγκεκριμένης ερώτησης προς τους δύο κοινοτικούς θεσμούς συμπληρώνει και ενισχύει όσα είχε υποστηρίξει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην πρόσφατη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, στις 13 Ιουνίου στο Στρασβούργο. Στη συνεδρίαση εκείνη τόσο ο κ. Bağış, όσο και ο Συμπροέδρος της Επιτροπής και μέλος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κ. Demirkıran, αρνήθηκαν επίμονα να απαντήσουν σε ερώτηση του Αντιπροέδρου κ. Κουμουτσάκου αλλά και άλλων ευρωβουλευτών σχετικά με την αποδοχή ή όχι πρόσκλησης εκπροσώπου της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην προσεχή συνάντηση της Επιτροπής.
Σε συνέχεια της τουρκικής άρνησης, ο κ. Κουμουτσάκος απηύθυνε σχετική επιστολή στην Πρόεδρο και στα λοιπά μέλη του Προεδρείου ζητώντας την αναστολή των εργασιών της Μικτής Επιτροπής, σε περίπτωση που η τουρκική αντιπροσωπεία επιμείνει στην αντιπαραγωγική και θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτη αυτή στάση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου