Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Βαθιά διχασμένη η Ευρώπη


Στην πιο κρίσιμη σύνοδο κορυφής για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη
Σκληρή γλώσσα Σόιμπλε για την Ελλάδα
Βαθιά διχασμένοι και υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών προσέρχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σημερινή πιο κρίσιμη σύνοδο κορυφής για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε ένα ακόμη αυστηρό μήνυμα προς τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο με τις πολύμηνες προεκλογικές εκστρατείες και βρίσκεται σε ασυνήθιστα δύσκολη κατάσταση, είπε ο κ. Σόιμπλε. Φανερά εκνευρισμένος, σημείωσε ότι οι Ελληνες θα πρέπει να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και υπογράμμισε ότι δεν φταίει η Γερμανία για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε τόσο καιρό αποτελεσματική κυβέρνηση.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Η μία, περί τον γαλλοϊταλικό άξονα, ζητεί άμεσα δραστικά μέτρα, όπως η τραπεζική ενοποίηση, η κοινή εγγύηση καταθέσεων και κάποιου είδους ευρωομόλογο. Η άλλη ομάδα βορειοευρωπαϊκών
κρατών, την οποία εκφράζει η Γερμανία, επιμένει στη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων για την έξοδο από την κρίση, απορρίπτει την κοινή εγγύηση των καταθέσεων και θέτει ως προϋπόθεση για το ευρωομόλογο την πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση και τον απόλυτο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το χάσμα δεν γεφυρώθηκε ούτε κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Ολάντ με την καγκελάριο Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου