Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη για ζητήματα πεστροφοκαλλιέργειας


Με τους πεστροφοκαλλιεργητές της Ηπείρου συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, παρουσία στελεχών από τις Υπηρεσίες της Κτηνιατρικής, Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας, με τους οποίους αναζήτησε λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν η αδειοδότηση των μονάδων και η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, ως προς τη συσκευασία και τη διακίνηση των προϊόντων.
Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι η πεστροφοκαλλιέργεια είναι δυναμικός κλάδος του πρωτογενή τομέα της Ηπείρου, ο οποίος, κατά γενική ομολογία,  δεν έχει τύχει του ανάλογου ενδιαφέροντος από την Πολιτεία.  Η ανάπτυξή του, πρόσθεσε, πρέπει να είναι κοινός στόχος για τους απασχολουμένους σε αυτόν, που πρέπει να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες,  προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του. Άμεση προτεραιότητα είναι η αδειοδότηση των μονάδων,  για την οποία έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, να αρχίσουν άμεσα τις διαδικασίες ενημέρωσης και συνδρομής με κάθε πρόσφορο τρόπο των πεστροφοκαλλιεργητών, ενώ ο ίδιος ανέλαβε να παρέμβει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διευθέτηση του προβλήματος που υπάρχει με τη χρήση δημόσιων εκτάσεων.
Το δεύτερο ζήτημα που εξετάστηκε εκτενώς είναι η συσκευασία της διακινούμενης προς πώληση πέστροφας, με τον Περιφερειάρχη να
επισημαίνει ότι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα πρέπει άμεσα οι ιχθυοπαραγωγοί να συνεργαστούν μεταξύ τους, προκειμένου η παραγόμενη πέστροφα στην Ήπειρο – που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής – να διακινείται μέσω αναγνωρισμένων συσκευαστηρίων. Τις πρωτοβουλίες δημιουργίας νέων και πιστοποίησης των υπαρχόντων θα συνδράμουν με εντολή του οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας. 
 Τέλος, ο  Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ζήτησε από τους πεστροφοκαλλιεργητές να επιδεικνύουν πνεύμα επαγγελματικής αλληλεγγύης και να συνεργάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που υπάρχουν και να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου