Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Φωτιές» στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ


Επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος κορυφαία στελέχη του κόμματος, απαντώντας έτσι στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ζήτησε να γίνει μια γενική συζήτηση απόψε το βράδυ, χωρίς να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ήταν ξεκάθαρος, ζητώντας αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.
«Παρότι σχηματίστηκε μια συμμαχική κυβέρνηση, συνεχίζεται και οξύνεται το συμβατικό κομματικό παιχνίδι, αλλά εν ού παικτοίς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Βενιζέλος τόνισε ότι ο πολιτικός ορίζοντας της Κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί. Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου, διερωτήθηκε όμως για το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις των τριών κομμάτων στους σχεδόν τρεις μήνες που ακολουθούν έως τη διάλυση της Βουλής:
- «Το ΠΑΣΟΚ θα αναδέχεται το σύνολο της ευθύνης σα να μην έχει αλλάξει τίποτα;»
- «Η ΝΔ θα υποδύεται την αντιπολίτευση κάνοντας ό,τι έκανε στο λεπτό ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, δηλαδή μεταφέροντας όλη την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ;»

- «Ο ΛΑΟΣ, μέσω της υπερβολικής στήριξης της Κυβέρνησης Παπαδήμου, θα αφεθεί να αποστασιοποιηθεί από αυτήν;»
«Στο μεταξύ», δήλωσε ο κύριος Βενιζέλος, «είναι ανοιχτές και εξελίσσονται όλες οι κρίσιμες διαδικασίες για την ελληνική οικονομία». Και συνέχισε λέγοντας πως το μέλλον της χώρας ΔΕΝ θα κριθεί στις εκλογές του Απριλίου, αλλά τώρα, από τις 16 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες.
Αυτήν ακριβώς την περίοδο, συνέχισε, κρίνεται στην πραγματικότητα η πολιτική της χώρας για την περίοδο μέχρι το 2015. Κρίνεται ο εκλογικός συσχετισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Και στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας κρίνεται και το τι προτείνουν τα κόμματα -άρα και το ΠΑΣΟΚ- για το μετεκλογικό τοπίο.
«Κάποιοι προτείνουν να μπούμε σε μία εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και την Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε δύο μέτωπα. Το μέτωπο είναι ένα: το εθνικό συμφέρον και η επιτυχία της Κυβέρνησης. Αν εμείς διχάσουμε τις προτεραιότητες και την προσοχή μας ,θα δώσουμε άλλοθι στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, θα γίνουμε πρόβλημα για την Κυβέρνηση που εμείς θέλαμε κι εμείς στηρίζουμε. Άρα, οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα», διευκρίνισε.
«Έχω αποδείξει εμπράκτως τον σεβασμό μου στις ανοιχτές διαδικασίες. Έχω βιώσει δύσκολες εμπειρίες και έχω εμπράκτως αποδείξει τι σημαίνει ενωτική στάση. Έχω διατυπώσει εγκαίρως τις προτάσεις μου για το ανοιχτό κόμμα, τη μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τη νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβα το βαρύ φορτίο του Υπουργού Οικονομικών με διαμορφωμένες τις δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις. Το έκανα για λόγους εθνικού καθήκοντος, για να αντέξει η πατρίδα. Για να αντέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση. Έλεγα καθαρά τις απόψεις μου από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2011. Δεν είχα σιωπήσει. Ανέλαβα ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν προσωπικά γιατί είμαστε στο δημόσιο βίο για τις κρίσιμες περιστάσεις και όχι για να βάζουμε τα προσόντα και την εικόνα μας στον τόκο. Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον».
Και κατέληξε: «Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί».
Να αναλάβει τις ευθύνες του κάλεσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος,
Ο κ. Παπανδρέου στην πρωτολογία του ανέφερε πως θα αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς να συμπληρώσει κάτι περισσότερο. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δεν δέχτηκε ως οριστική την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου.
Αφού ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα περί καθήκοντος, ο υπουργός Υγείας είπε: «Ποιο απ’ όλα τα καθήκοντά σας; Η εισήγησή σας δεν ξεκαθάρισε. Επικρατεί η ασάφεια, που δεν συμφέρει κανέναν».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές και μακροχρόνιες εσωκομματικές διαδικασίες. Ταυτοχρόνως, όμως, εμείς στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε προς τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς να έχουμε δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους -γιατί με πρωτοβουλία μας έχει αναγορευτεί σε δικαίωμα η ψήφος για την ανάδειξη του προέδρου μας, αν βέβαια ξεκινήσουν τέτοιες διαδικασίες, γιατί δεν είπατε λέξη γι' αυτό- να επιλέξουν το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».
»Μέσα από τις διαδικασίες : 1ον) πρέπει να συζητήσουμε με τους πολίτες για το τι έγινε τα 2,5 τελευταία χρόνια 2ον) να δούμε επακριβώς τις πολιτικές που θα μας εντάξουν μέσα στην κοινωνία των πολιτών και 3ον) πρέπει να δούμε συνολικά, πως ως Κίνημα θα βάλουμε τη σφραγίδα μας στη Νέα Ελληνική Ανόρθωση. Αλλιώς, θα το πληρώσουμε ως Κίνημα στην κάλπη. Οι πολίτες θα καταλάβουν τις κινήσεις μας ως απόπειρα να τους αποφύγουμε!!! Πώς, όμως, θα συνδυάσουμε και τους δύο στόχους; Από τη μία η χώρα να μην παρεμποδιστεί και από την άλλη να μη δημιουργήσουμε περαιτέρω ελλείμματα Δημοκρατίας στη σχέση μας με τους πολίτες; Η λύση είναι μία: λιτές και αδάπανες διαδικασίες για ανάδειξη προέδρου, προ των βουλευτικών εκλογών, τριήμερης διάρκειας».
»Δηλαδή καμία περιοδεία, όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι είναι γνωστοί στον κόσμο και δεν χρειάζονται συστάσεις, χρήση του αδάπανου Διαδικτύου για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαλόγου, οργάνωση των νομαρχιακών συνελεύσεων των Ν.Ο. δίχως την παρουσία των υποψηφίων, εμφάνιση στην T.V. μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες προ των εκλογών από τη βάση. Πιθανός χρόνος αυτού του τριημέρου ο Φεβρουάριος, ή όποτε άλλοτε θεωρηθεί σκοπιμότερο».
»ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ. Η ενότητα των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ είναι η προϋπόθεση για να εκφραστούν και πάλι από εμάς οι πολίτες της Δημοκρατικής Παράταξης που αποτελούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο σημερινός Πρόεδρος του Κινήματος πρέπει να εγγυηθεί την πορεία προς την ανάδειξη του νέου Προέδρου, με τη διαδικασία που προανέφερα, και πρέπει να βοηθήσει στις επόμενες εκλογές και μετά από αυτές, ώστε να αποκλειστούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας. Πάντως, σήμερα, και έως τώρα από την εισήγηση προκύπτει ασάφεια. Δυστυχώς, και πάλι ασάφεια. Είπατε πως θα πράξετε το καθήκον σας, ποιο, όμως, από όλα ; Η ασάφεια αυτή περιπλέκει τα πράγματα. Ποιος άραγε ωφελείται από αυτήν ; Κατά τη γνώμη μου κανένας».
Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και οι κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Μίχας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε την ολόθερμη στήριξή του στην κυβέρνηση ΠαπαδΉμου, με στόχο την πλήρη υλοποίηση των αναληφθεισών δεσμεύσεων της χώρας.
Ακόμη, επισήμανε την ανάγκη παρουσίασης από την πλευρά του προέδρου και του Πολιτικού Συμβουλίου ενός οδικού χάρτη, που θα οδηγήσει το Κίνημα σε απολογισμό, ανασύνταξη και εκλογή ηγεσίας και οργάνων με προσήλωση στις καταστατικές διαδικασίες, πριν τις εθνικές εκλογές.
Τόνισε επίσης ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ ήταν και πρέπει να είναι διαρκής, με στόχο να δημιουργηθεί ισχυρή συμμαχία, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, στην οποία οι προοδευτικές δυνάμεις θα οικοδομήσουν τη Δικαιοσύνη, την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.
Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διευκρινίσει με σαφήνεια τις προθέσεις του για τον προσωπικό του ρόλο, «ώστε ο καθένας, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, να εκτιμήσει τη στάση του».
Η υπουργός Παιδείας κάλεσε επίσης τον κ. Παπανδρέου να καταθέσει την πρότασή του για το άνοιγμα των διαδικασιών σύμφωνα με το Καταστατικό, με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο. «Η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της. Έχουμε ψηφίσει μέτρα για την εθνική σωτηρία και έχουμε υπογράψει για αντίστοιχα στο μέλλον, τα οποία όμως έχουν πλέον απέναντι το σύνολο της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.
«Η νέα πολιτική διακήρυξη προϋποθέτει αυτοκριτική ουσίας, εσωτερική κάθαρση και καθαρούς στόχους.
Δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσω μάλλον όταν το σύνολο των στελεχών έχουν συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο. Ο πρόεδρος πρέπει να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι υπουργοί οφείλουν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, με έργο σε όλα τα επίπεδα, ενώ σημείωσε πως «είναι απαράδεκτο το ΠΑΣΟΚ, για ακόμα μία φορά, να παρουσιάζεται ως πρωταγωνιστής σκληρών μέτρων, τα οποία οι υπόλοιποι με περισσό λαϊκισμό αρνούνται, αλλά ψηφίζουν».
«Διανύουμε δύσκολες και ιστορικές στιγμές, που απαιτούν από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η χώρα εξακολουθεί να δίνει μάχη επιβίωσης. Στην κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει κλίμα μεγάλης αγωνίας και ανασφάλειας για το μέλλον. Και στο Κίνημα μας, καλούμαστε, αφού προχωρήσουμε σε έναν απολογισμό της διετούς προσπάθειάς μας για τη σωτηρία και την αλλαγή της χώρας, να οργανωθούμε για τον εκλογικό αγώνα και να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας» επισήμανε στην εισήγησή του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου