Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στην γεωργική εκπαίδευση


Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ασφαλή διέξοδο για τη χώρα, με την αύξηση του παραγόμενου πλούτου και της απασχόλησης.
Αναγκαία προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου για την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη, καθώς και η συμμετοχή και αξιοποίηση δημιουργικών ανθρώπων για την επίτευξη των στόχων που τίθενται.
Η αύξηση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του είναι βασικές προϋποθέσεις για να καταστούν βιώσιμες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην πατρίδα μας. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων αυτών βασίζεται κατ' αρχήν στην υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος (λάδι, κρασί, ζωοτροφές, κρέας, εσπεριδοειδή και χυμός πορτοκαλιού), και σε επιμέρους καλές πρακτικές που αποτελούν την ειδοποιό διαφορά στο τελικό τους προϊόν.
Οι καλές πρακτικές σχετίζονται με:
 την ψυχρή έκθλιψη του ελαιοκάρπου, ολοκληρωμένης ή βιολογικής παραγωγής, για παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας,
 την αξιοποίηση τοπικών ενδημικών ποικιλιών αμπέλου για την παραγωγή οίνου, αντίστοιχων ποιοτικών χαρακτηριστικών,
· την εφαρμογή καινοτόμων πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων χωρίς κόστος αδειοδότησης,

·την αξιοποίηση τεχνογνωσίας στη χυμοποίηση πορτοκαλιών, για την εξάλειψη του παράγοντα πίκρισης του χυμού.
 Μαζί με την τεχνολογική δυνατότητα αξιοποίησης της απορριπτόμενης ενέργειας από τα πυρηνελαιουργεία, οι προαναφερόμενες καλές πρακτικές εφαρμογές είναι ένα δείγμα όλων αυτών που μπορούν να εφαρμοσθούν και τυποποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, αναβαθμίζοντας καίρια την ανταγωνιστικότητα της Γεωργίας μας.
Αυτές αποτελούν έργο είτε μεμονωμένων παραγωγών, είτε συνεταιριστικών οργανώσεων, είτε ιδιωτικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων, που ως κοινό παρονομαστή έχουν το δημιουργικό πνεύμα.
Τέτοιου είδους καινοτομίες και καλές πρακτικές συγκεντρώνονται και καταγράφονται από την ομάδα καινοτομίας για την Ελληνική Γεωργία που συγκροτήθηκε πριν από μήνες στον τομέα Αγροτικού της Ν.Δ., προσδοκώντας στην επέκταση της εφαρμογής τους, οργανωμένα και αποτελεσματικά.
Άλλωστε, η γνώση που γεννά την καινοτομία απουσιάζει σήμερα από τις κρατικές προτεραιότητες, λόγω εγγενών αδυναμιών. Αυτές προκύπτουν από την απαξίωση της γεωργικής εκπαίδευσης στην οποία συνετέλεσε σημαντικά η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας καταλήγοντας στην αποδυνάμωση των αντίστοιχων κρατικών δομών.
Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στην γεωργική εκπαίδευση, προτάσσοντας την αναγκαιότητα της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας στο γεωργικό τομέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου