Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ποδαρικό με απεργία φαρμακοποιών και γιατρών


Στον «αέρα» οι ασφαλισμένοι από 1η Ιανουαρίου – Μεγάλα προβλήματα στην Υγεία
Η «αντίστροφη μέτρηση» για την έναρξη του νέου μεγάλου οργανισμού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., άρχισε.
Αν και η 1η Ιανουαρίου 2012 πλησιάζει, ο ιατρικός και ο φαρμακευτικός κόσμος συνεχίζει να αντιδρά στον τρόπο που δημιουργήθηκε και πολύ περισσότερο, στον τρόπο που θα λειτουργήσει ο νέος οργανισμός, θεωρώντας ότι υπάρχουν πολλές ατέλειες και προχειρότητες, οι οποίες θα προκαλέσουν αναστάτωση στους ασφαλισμένους, αφενός και αφετέρου θα υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα της προσπάθειας της πολιτείας.
Κι ενώ αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, δεν έχει υπογραφεί ούτε μία σύμβαση με κανένα γιατρό. Ο ιατρικός κόσμος οργανώθηκε, λοιπόν, προκειμένου να αρθρώσει το δικό του λόγο και τα δικά του αιτήματα.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς δε θα βρίσκουν από Δευτέρα ούτε γιατρούς, ούτε φάρμακα, με τους δυο κλάδους να ξεκινούν κύκλο κινητοποιήσεων.
Το δράμα των Ελλήνων ασθενών αναμένεται να παιχτεί σε λίγα 24ωρα οπότε και ξεκινούν μεγάλες κινητοποιήσεις τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί.
Καταρχάς φάρμακα με χρήματα από την τσέπη τους θα πρέπει να αγοράζουν όλοι οι ασφαλισμένοι από 1.1.2012 καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διακόπτει την χορήγηση φαρμάκων
με πίστωση σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία ανεξάρτητα εάν χρωστούν στον κλάδο ή όχι.
Συνεπώς οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν τα σκευάσματα από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τα Ταμεία τους.
Την απόφαση θα ακολουθήσει και ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Ιωαννίνων, καθώς είναι δεσμευτική.
Και να μην ήταν όμως, είναι η πρώτη ίσως φορά που σύσσωμος ο φαρμακευτικός κόσμος της περιοχής έχει φθάσει στο αμήν και θέλει λύση εδώ και τώρα.
Αιτία οι μεγάλες οφειλές που ξεπερνούν πια τα 400 εκατ. ευρώ.
Τα φαρμακεία και των Ιωαννίνων θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, με τους φαρμακοποιούς να διεκδικούν την εξόφληση των χρεών όλων των ασφαλιστικών ταμείων και τον ορισμό ημερομηνιών πληρωμής των φορέων και να απορρίπτουν την περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους και την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.
Οι Γιαννιώτες, θα εξυπηρετούνται τις ημέρες αυτές από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.
Από την άλλη πλευρά, ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, όπως είναι γνωστό, απειλεί με πειθαρχικό τα μέλη του που θα υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να μείνουν χωρίς γιατρό.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο τοπικός Σύλλογος αποφάσισε ομόφωνα κανένας ελεύθερος επαγγελματίας γιατρός να μην υπογράψει τη δήλωση σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση μάλιστα είναι δεσμευτική για τα μέλη του Συλλόγου και όπως τονίζεται «η μη συμμόρφωση με αυτή επισύρει πειθαρχικές κυρώσεις σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου».
Και σ' αυτήν την περίπτωση θα την πληρώσουν οι ασθενείς και συγκεκριμένα οι περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι που είναι ενταγμένοι στον ΕΟΠΥΥ.
Θα πρέπει να πληρώνουν την επίσκεψη στο γιατρό τους από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Σε κινητοποιήσεις και οι γιατροί του ΙΚΑ
Να πραγματοποιήσουν δύο 48ωρες απεργίες από τις 2 Ιανουαρίου έως και τις 5 Ιανουαρίου αποφάσισαν και οι γιατροί του ΙΚΑ.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ Μιχάλης Βλασταράκος είναι αδιανόητα από την ερχόμενη Δευτέρα να ξεκινήσει η λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καθώς κανείς γιατρός δεν έχει υπογράψει μέχρι σήμερα νέα σύμβαση με τον Οργανισμό ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με το ενιαίο συνταγολόγιο.
Μεταξύ άλλων οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από όλους τους γιατρούς είτε είναι συμβεβλημένοι είτε όχι με τον νέο φορέα παροχών υγείας τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης απαιτούν αξιοπρεπείς αμοιβές κατά τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου