Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τη μελέτη του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Ηπείρου που εκπόνησε, παρέδωσε σήμερα ο Στ. Καλογιάννης στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη


Ο Στ. Καλογιάννης επισήμανε ότι έπρεπε να εκπονηθεί νέο χωροταξικό για την Ήπειρο διότι:
  • Το υφιστάμενο Περιφερειακό Χωροταξικό Ηπείρου εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και θεσμοθετήθηκε το 2003. Αναφέρεται συνεπώς σε γεγονότα και πολιτικές που κυριαρχούσαν προ δεκαετίας και παρουσιάζει –σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα– σημαντικότατες ελλείψεις.
  • Έχει θεσμοθετηθεί, τη διετία 2008 – 2009 από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ολοκληρωμένος εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός (Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο και Ειδικά Χωροταξικά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό), με τις κατευθύνσεις των οποίων οφείλει να συμμορφωθεί το Χωροταξικό Πλαίσιο της Ηπείρου.
  • Από το 2007 εφαρμόζεται το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013), οι κατευθύνσεις του οποίου πρέπει επίσης να περιληφθούν στο Περιφερειακό Χωροταξικό της Ηπείρου.
  • Έχει θεσμοθετηθεί, το 2010, το πρόγραμμα «Καλλικράτης» βάσει του οποίου κάθε Περιφέρεια οφείλει να καταρτίσει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και μάλιστα εντός του 2011.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) δεν έχει καν αναθέσει, όπως όφειλε, τη μελέτη εκπόνησης του νέου Περιφερειακού χωροταξικού της Ηπείρου. Είναι δηλαδή βέβαιο ότι, εντός της τρέχουσας θητείας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, δεν θα υπάρχει θεσμοθετημένο νέο χωροταξικό πλαίσιο.
Στην κατεύθυνση να βοηθήσει εμπράκτως το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Σταύρος Καλογιάννης εκπόνησε μία ολοκληρωμένη πρόταση χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειάς μας,
η οποία αναλύεται: σε ένα κεφάλαιο που περιλαμβάνει το πλαίσιο που ορίζουν οι τρέχουσες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές, μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί η Ήπειρος την επόμενη δεκαετία, ένα κεφάλαιο που αξιολογεί τα δεδομένα και καταγράφει τις προοπτικές της Περιφέρειας, ένα κεφάλαιο για τις κατευθύνσεις αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας και, τέλος, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης με δύο σκέλη: ένα μεσοπρόθεσμο, με ορίζοντα πενταετίας και ένα μακροπρόθεσμο με ορίζοντα δεκαπενταετίας.
Η πρόταση είναι απολύτως εναρμονισμένη με την εξαγγελία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαρά στο «Ζάππειο ΙΙ», του προγράμματος 1Χ13, δηλαδή των εξειδικευμένων αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για κάθε μία από τις Περιφέρειες της χώρας.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει αναλάβει την έκδοση της μελέτης του Σταύρου Καλογιάννη, η αναλυτική παρουσίαση της οποίας θα γίνει τον ερχόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου