Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Δύο χρόνια χαμένων ευκαιριών και καταστροφής για την Εθνική Άμυνα!


Την άνοιξη του 2010 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μας ανακοίνωσε από το Καστελόριζο, ότι για τη σωτηρία μας έπρεπε να μπούμε στο «μαντρί» της τρόικας. Κανείς δεν σώθηκε και τίποτα δεν πήγε καλύτερα.
Υπήρξαν πολλοί που είπαν ή πίστεψαν ότι αυτή η επιλογή ίσως να έκρυβε και κάποιες ευκαιρίες, για να μπει μια τάξη σε αυτό το κράτος και να γίνουν διορθώσεις που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει. Καμία τάξη δεν μπήκε, τίποτα δεν διορθώθηκε. Δεν συμμάζεψαν τον δημόσιο τομέα όπως μας έλεγαν. Απλά τον διέλυσαν! Το μόνο που κατάφερε να μεγαλώσει ο κ. Παπανδρέου με τις αποφάσεις του ήταν οι ουρές στα συσσίτια!
Το 2011, ήταν μια χρονιά χαμένων ευκαιριών. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά, αλλά θα περιοριστώ στο χώρο της Άμυνας.
Η επιλογή υπουργοποίησης του κ. Μπεγλίτη, αποδείχτηκε απλά καταστροφική. Απέτυχε παταγωδώς σε όλους τους τομείς κι άφησε πίσω του ως έργο το υπουργικό email. Καμία αναδιοργάνωση δεν έγινε, κανένα στρατόπεδο δεν έκλεισε και τελικά καμία ουσιαστική εξοικονόμηση χρήματος δεν προέκυψε, εκτός αν θεωρήσουμε ότι εξοικονομήθηκαν χρήματα από τις συνεχείς περικοπές εισοδημάτων των στρατιωτικών για τις οποίες ο κ. Μπεγλίτης δεν είχε καμία αντίρρηση. Η ανευθυνότητα και η εκδικητικότητα με την οποία «κούρεψε» την ηγεσία
την παραμονή της αποχώρησής του από το ΥΕΘΑ θα μείνει βαθειά χαραγμένη στον χώρο των ΕΔ και θα έχει σοβαρές συνέπειες αν δεν γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις.
Σε επίπεδο λειτουργίας των ΕΔ τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλλίτερα. Όλοι μας αποφεύγουμε για ευνόητους λόγους να μιλήσουμε δημόσια, αλλά είναι γνωστό ότι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τη «αφασία» των τελευταίων πολιτικών ηγεσιών του ΥΕΘΑ σε θέματα συντήρησης οπλικών συστημάτων και εκπαίδευσης προσωπικού είναι τεράστια. Οι «υπάκουοι μαθητευόμενοι μάγοι» της τρόικας, μπορεί με υπερηφάνεια να μας ανακοίνωναν αριθμούς και ποσοστά μειώσεων στις αμυντικές δαπάνες, δεν μας εξήγησαν ποτέ όμως τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτές. Η κατηγορηματική άρνηση των ΥΕΘΑ των τελευταίων ετών να ασχοληθούν σοβαρά με τα επείγοντα και τρέχοντα ζητήματα συντήρησης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων είναι τουλάχιστον εγκληματική. Υπερσύγχρονα και πανάκριβα οπλικά συστήματα που οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν «χρυσάφι», αχρηστεύονται λόγω της προχειρότητας σκέψης των.
Η καταρράκωση του ηθικού των στελεχών των ΕΔ, συνεχίστηκε με αξιοθαύμαστη επιμονή μέσα στο χρόνο που πέρασε. Εκτός από τα εν ενεργεία στελέχη, στοχοποιήθηκαν και οι απόστρατοι. Ασφαλώς το γεγονός που δείχνει τη πλήρη απαξίωση με την οποία αντιμετωπίστηκε το προσωπικό των ΕΔ, ήταν οι απαράδεκτες φήμες περί ενδεχόμενου πραξικοπήματος, φήμες που ο κ. Μπεγλίτης άφησε να σέρνονται επί ημέρες! Μετά από «προνομιούχοι» της ελληνικής κοινωνίας και «αντιπαραγωγικοί», οι Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορήθηκαν και ως επίδοξοι πραξικοπηματίες!
Και βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν όταν στην ευρύτερη περιοχή μας το ενεργειακό παιχνίδι έχει για τα καλά ανοίξει και οι «παίκτες» προσπαθούν να πάρουν τις καλύτερες θέσεις. Η Ελλάδα μέσα στο 2011, έπαιξε πολύ καλά το ρόλο του θεατή, ο οποίος μάλιστα δείχνει να μην έχει καταλάβει και πολύ καλά το παιχνίδι που παρακολουθεί!
Θα λέγαμε εύκολα ότι ευτυχώς που τελειώνει πια το 2011, βλέπετε όμως έρχεται το 2012, το οποίο όπως όλα δείχνουν, θα επιβεβαιώσει το «κάθε πέρσι και καλύτερα».
Έστω κι έτσι όμως ας ευχηθούμε σε όλους μας, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και τα μάτια μας στα ακριτικά νησιά μας……

Υποστράτηγος (εα) - Πολιτικός Μηχανικός
τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών
M.Sc.  Επιχειρησιακός Ερευνητής
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου