Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Δήλωση Ελευθερίου Στ. Καλογιάννη Πρώην Βουλευτού Ιωαννίνων


Θέμα: Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα, υποδομής και ανάπτυξης των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων, γίνεται πραγματικότητα
Μετά από είκοσι δύο (22) ολόκληρα χρόνια, από του έτους 1989, (όταν τα γένια και τα μαλλιά μου ήταν μαύρα και καστανά), επίπονης και σκληρής προσπάθειας, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση, να πληροφορήσουμε τη Γιαννιώτικη Κοινωνία και όχι μόνο, ότι:
  • Ύστερα από, ενδελεχή, εξονυχιστική και σε βάθος έρευνα η ΔΕΗ, την οποία και ευχαριστούμε, με την ομόφωνη απόφαση όλων των Διοικητών που διετέλεσαν διαχρονικά από την εποχή του κ. Νέζη, Παλαιοκρασσά, Κυριακόπουλου, Αθανασόπουλου και Ζερβού:  Παραχώρησε στη Γιαννιώτικη Κοινωνία τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της, στις «Πολιτσιές» Μετσόβου, υψόμετρο 1350 μ., με ωφέλιμη χωρητικότητα 214 εκατ. κυβικά μέτρα. Με τον ταμιευτήρα αυτόν εξασφαλίζεται η φιλοξενία – αποθήκευση - των προσκομιζομένων από τις πηγές των ποταμών της οροσειράς της Πίνδου κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, εβδομήντα (70) εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, και την απόδοση αυτών κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου ,όταν ο τόπος μας έχει ανάγκη από άφθονα και καθαρά νερά.
  • Ύστερα από την έγκριση της προμελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το οποίο και ευχαριστούμε:
  • Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ),την οποία και θερμά ευχαριστούμε, προέβη στην έγκριση Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας των Υδροηλεκτρικών Έργων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, με παράλληλη ενεργοποίηση της αλυσίδας των εν ενεργεία και των υπό κατασκευήν Υδροηλεκτρικών Έργων (ΥΗΕ) της ΔΕΗ, κατά μήκος του Μετσοβίτικου, Καλαρρυτινού και Αράχθου ποταμού, όπως αυτά παρουσιάζονται στο συνημμένο αρχικό μας σκαρίφημα-διάγραμμα διανομής και αξιοποίησης του νερού.

Η συνολική ισχύς των μικρών ΥΗΕ ανέρχεται σε 20 Μεγαβάτ, (MW)
Η συνολική παραγόμενη ενέργεια ανέρχεται σε 135 Γιγαβατώρες, (GWH)
  • Με την χορήγηση των Αδειών Παραγωγής Ενέργειας, ενεργοποιείται και εγκρίνεται «η Πρότασή μας για την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της Οροσειράς της Πίνδου», με πολλαπλή και πολυδύναμη χρήση του νερού, με την οποία εξασφαλίζεται:

  1. Η ομαλή, συνεχής και αδιάκοπη ροή άφθονων και καθαρών νερών στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
  2. Η ύδρευση της πόλεως Ιωαννίνων.
  3. Η ύδρευση όλων των Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Ιωαννίνων μέχρι το υψόμετρο 1300 μ.
  4. Ο εμπλουτισμός και εξυγίανση της θρυλικής Παμβώτιδάς μας, της συνυφασμένης με την ιστορία, την τύχη και τη ζωή όλων των Ηπειρωτών.
  5. Η άρδευση του ευρύτερου λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων.
  6. Η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας που καθιστά το έργο αυτοσυντηρούμενο και βιώσιμο.
  7. Η αναβάθμιση του τουρισμού, γιατί παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας υδάτινων πάρκων, πισινών, πιδάκων και τόπων αναψυχής και αθλητισμού.
  8. Η βελτίωση της καλής ποιότητας των νερών, του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα Ιωαννίνων, των καταβοθρών και των υδρολογικών λεκανών απορροής Ιωαννίνων, Λούρου, Καλαμά και Αράχθου ποταμού, με παράλληλη ενίσχυση και ανάβλυση όλων των παραποταμίων και παραλιμνίων πηγών, όπως του Ζηρού, Αγίου Γεωργίου Λούρου, Τερρόβου, Κλίφκης και Τούμπας, Κρύας, Ντραμπάτοβας, Σαντινίκου, Μπλίτς, Κιόσκι κ.α.
  9. Η αναβάθμιση ολόκληρου του οικοσυστήματος της λίμνης, γιατί πέραν του εμπλουτισμού, παρέχει τη δυνατότητα αποξήλωσης, του από τεσσαρακονταετίας κατασκευασθέντος αναχώματος, μεταξύ Περάματος και Ντραμπάντοβας, που χώρισε τη λίμνη μας στα δύο. Αποδίδεται έτσι στη μητέρα λίμνη, ο καλύτερος και ιδανικότερος βιότοπος, μεγαλώνοντας τη λίμνη μας  κατά 1.500 – 2.000 στρέμματα, με παράλληλη αναπαραγωγή, αναγέννηση και αναβίωση των περίφημων, πολύτιμων και νόστιμων υδροβίων ποικιλιών μας, (χέλια, τζιμπόχελα, κυπρίνοι, καραβίδες κ.α.)
  10. Η προστασία της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς - όλων των δασών και αισθητικών δασυλλίων - γιατί παρέχεται η ευχέρεια δημιουργίας υδροληψιών κατάσβεσης, κατά μήκος των υπό πίεση υδάτινων αγωγών.
  11. Η απασχόληση εκατοντάδων εργατοϋπαλλήλων και μηχανημάτων τα οποία από τριετίας αργούν, με παράλληλη τόνωση της Γιαννιώτικης οικονομίας.

Με βεβαία προοπτική:
  • Τη δυνατότητα ύδρευσης των υπολοίπων Νομών της Ηπείρου Άρτας ,Πρεβέζης και Θεσπρωτίας
  • Την ύδρευση των Ιονίων Νήσων και ιδιαίτερα της Λευκάδας, της Κέρκυρας και των Παξών που δαπανούν ετησίως δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ, για εμφιαλωμένα νερά.
Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε δημόσια να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους οι οποίοι αφουγκράστηκαν την κραυγή αγωνίας της Ηπειρωτικής Κοινωνίας και συνέβαλλαν αποφασιστικά στην πραγματοποίηση της αξιόπιστης και ρεαλιστικής πρότασής μας, αρχής γενομένης από τον Κώστα Καραμανλή πρώην Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος πολύ σύντομα θα κληθεί να θέσει το θεμέλιο λίθο και τον εννενηκοντούτη συμπατριώτη μας ποιητή και συγγραφέα κ. Φρίξο Τζιόβα, ο οποίος κατά την παρουσίαση της Πρότασής μας έγραψε για όσους εμειδίασαν – γέλασαν, «Γιατί όχι να μην πραγματοποιηθεί και η μελέτη του κ. Ελ. Καλογιάννη, για ν’ απολαύσουν τα εγγόνια μας - …, την αφθονία των νερών» και κατέληγε «Οι Δον Κιχώτες πάν μπροστά και οι Σάντζοι – υποκόμοι - ακολουθάνε».
Επίσης όλους εκείνους που έντεχνα, επίπονα, μεθοδικά και επί μία εικοσαετία, μας συκοφαντούσαν, λοιδορούσαν, προπηλάκιζαν και μας περιέλουζαν με πάσης φύσεως διακοσμητικά επίθετα, και διέπραξαν σωρεία ποινικών αδικημάτων, απιστίες πλαστογραφίες … για να στηρίξουν τις ανεφάρμοστες και πολυδάπανες μελέτες τους:
Τους συγχωρώ και τους καλώ να βοηθήσουν στην ευόδωση των προσπαθειών μας, ώστε να υλοποιηθεί το μεγαλόπνοο αυτό έργο για το καλό του Τόπου μας γιατί:
Οι προτάσεις μας, δεν ήταν ατεκμηρίωτες και αβασάνιστες, όπως ενσυνείδητα μας κατηγορούσαν, αλλά απλές, ρεαλιστικές, αξιόπιστες, τεκμηριωμένες και κυρίως ωφέλιμες για την Εθνική Οικονομία, για την ίδια την ΔΕΗ που τις ασπάστηκε και τις υλοποιεί σήμερα, με τη θυγατρική της εταιρεία ΑΠΕ ΔΕΗ και την ΤΕΡΝΑ ΑΕ, κοινοπρακτικά, τις οποίες θερμά ευχαριστούμε, για την Γιαννιώτικη Κοινωνία και για τη θρυλική Παμβώτιδά μας, το στολίδι της Ηπείρου, για να συνεχίσει τον ιστορικό της δρόμο.
Ακολουθεί το διάγραμμα απεικόνισης του τρόπου αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού των ποταμών της Πίνδου

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου