Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Δυσάρεστες πρωτιές Ελλήνων για αλκοόλ και κάπνισμα


Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, με αφορμή πρόσφατες έρευνες, που δείχνουν δυσάρεστες πρωτιές: α) των Ελλήνων νέων ως προς την κατανάλωση αλκοόλ και β) των γυναικών ως προς το κάπνισμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Σύμφωνα με την 1η Πανελλήνια έρευνα γνώσης για το αλκοόλ - που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΜΚΟ ‘’Νηφάλιοι / στην υγειά μας’’, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καθώς και με τη συμβολή του κ. Κ. Ζαφειρόπουλου, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας και της κας Β. Βρανά, επίκουρης καθηγήτριας στο ΤΕΙ Σερρών, ήρθε στο φως ότι 1 στους 10 νέους ηλικίας 17 έως 24 ετών καταναλώνει, καθημερινά, αλκοόλ.
Πρέπει να εστιάσουμε στο ότι μόλις το 43% των Ελλήνων γνωρίζει ότι το αλκοόλ ανήκει στις εξαρτησιογόνες ουσίες, ενώ το 30,2% δεν γνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ παιδιά κι έφηβοι. Και, δυστυχώς, μόνο το 35,1% του πληθυσμού γενικώς, γνωρίζει ότι τα αεριούχα αλκοολούχα ποτά (τύπου breezer), που πωλούνται και στα περίπτερα, περιέχουν αλκοόλ 4%, όσο δηλαδή και μια φιάλη μπίρα.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκό Καταστατικό Χάρτη για το Αλκοόλ, που έχει συνυπογράψει και η χώρα μας από το 1994. Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη μας ότι το κράτος,
ετησίως, εισπράττει από τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά περίπου μισό δισ. ευρώ. Απ΄ αυτά, το 1% θα πρέπει να επενδύεται σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης, συμβουλευτικούς σταθμούς, κέντρα απεξάρτησης και επιμόρφωση των ειδικών.

Άλλη αρνητική πρωτιά, για την Ελλάδα, αποτυπώνεται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ‘’Υγειονομική Περίθαλψη με μια Ματιά’’, φέρνοντας τις Ελληνίδες…πρωταθλήτριες στο κάπνισμα! Οι Ελληνίδες, που κατακτούν την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με ποσοστό 34%, δεν πρέπει να αφεθούν στο έλεος ενός πάθους. Το κάπνισμα σε συνδυασμό με την παχυσαρκία είναι οι ‘’καλύτεροι φορείς’’ των…καρδιαγγειακών προβλημάτων ή εγκεφαλικών επεισοδίων, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 22η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Το Σύστημα Υγείας φαίνεται ότι αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων, καθώς η έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή λίστα, με το 11,5% των πολιτών να μη λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα.
Αλλά απαιτείται και ενίσχυση στη γενικότερη ενημέρωση στους νέους και τις νέες, ότι δεν πρόκειται για μια απλή συνήθεια, για μια παρέα στα ‘’δύσκολα’’ – εύκολο άλλοθι – ή στον καφέ και την παρέα, αλλά ένα … σαμάρι, από το οποίο δύσκολα μπορεί ν’ απαλλαγεί κανείς ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου