"Τα στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ότι το επίπεδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, εκφρασμένο σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης, βρισκόταν το 2010 στο 88% του κοινοτικού μέσου όρου. Αυτό δείχνει ότι η επιρροή της κρίσης είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα και ότι η πρόοδος προς τη σύγκλιση έχει αναστραφεί" σημειώνει ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γ. Χαν σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την απομάκρυνση από τον στόχο σύγκλισης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε. λόγω των πολλών πλέον χρόνων ύφεσης στην Ελλάδα.
Η απάντηση αυτή ανατρέπει την μέχρι προσφάτως θέση της Επιτροπής ότι παρά την κρίση, μεσοπρόθεσμα (έως το 2013 οπότε και ολοκληρώνεται το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο) η Ελλάδα θα έχει ελαφρώς συγκλίνει με τους εταίρους της λόγω των καλών επιδόσεων που σημείωσε συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στην αρχή της περιόδου του προγραμματισμού. Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση του κ. Παπανικολάου τον Αύγουστο του 2010, ο Επίτροπος Χαν σημείωνε ότι "ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα είναι δυσμενείς, η σθεναρή οικονομική ανάπτυξη στη διάρκεια των πρώτων ετών της περιόδου προγραμματισμού (2007 -2008) θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση του χάσματος σύγκλισης μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας στη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου προγραμματισμού".
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Κάθε νέα τοποθέτηση της Επιτροπής,
κάθε καινούρια πρόβλεψη για την οικονομία της Ελλάδας αποδεικνύει ότι η διετία 2010-2011 όχι μόνο δεν ήταν σωτήρια για την χώρα, όπως η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διαμήνυε, αλλά απολύτως καταστροφική. Η Ελλάδα αποκλίνει ταχύτατα από τις υπόλοιπες οικονομίες και επιστρέφει πολλά χρόνια πίσω. Η φοροεισπρακτική εμμονή με την απουσία κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας το διάστημα αυτό αποτέλεσε ολέθριο οικονομικό συνδυασμό για την οικονομία της χώρας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου