Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Έρχονται εκλογές σε... πολεμικό κλίμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Τον «ασκό του Αιόλου» ανοίγει η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, που έχει οριστεί από την υπουργό Παιδείας, για εκλογές για την ανάδειξη των οκτώ καθηγητών - εσωτερικών μελών του πρώτου Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, καθώς διαμορφώνει νέο σκηνικό σύγκρουσης του τοπικού Ιδρύματος με το υπουργείο.
Σύμφωνα με έγγραφο του Ιωάννη Γεροθανάση, το οποίο διαβιβάστηκε στις Δ/νσεις και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, τα μέλη του Συμβουλίου με θητεία από 01-09-2012 έως και 31-08-2016 θα προκύψουν από τις εκλογές της 23ης Ιανουαρίου, ενώ τυχόν επαναληπτικές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, αντί να χτίζει γέφυρες, συνεχίζει να «απειλεί» ότι όποια ιδρύματα δεν κάνουν εκλογές ως το τέλος Ιανουαρίου, δεν θα έχουν χρηματοδότηση.
Πρωταρχική αιτία της σύγκρουσης υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημίων παραμένει η εφαρμογή του νέου νόμου.
Αυτή η νέα προειδοποίηση έριξε λάδι στη φωτιά η οποία ούτως ή άλλως σιγοκαίει στα ιδρύματα, τα οποία απειλούνται τώρα και με... πτώχευση, αφού βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Η πρωταρχική όμως αιτία της σύγκρουσης παραμένει η εφαρμογή του νέου νόμου,
εναντίον του οποίου τα πανεπιστήμια καταθέτουν προσφυγή στα δικαστήρια μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ήδη εκφράσει την αντίδρασή του στο νέο νόμο πλαίσιο, ενώ ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης βλέπει αρνητικά τη συμπεριφορά του υπουργείου.
Όμως και η πανεπιστημιακή κοινότητα, εξέφρασε μέσω παράστασης διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής, τη διαμαρτυρία της απέναντι στις αλλαγές του νέου νόμου.

Το τεχνικό μέρος
Το έγγραφο της Οργανωτικής Επιτροπής ορίζει και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ τις υπόλοιπες θα τις μάθουμε εν ευθέτω χρόνο.
Ως ώρα έναρξης της ψηφοφορίας ορίστηκε η 09.00 π.μ. και ως ώρα λήξης η 15.00 μμ. και θα διεξαχθεί σε δύο εκλογικά τμήματα εντός του Ιδρύματος.
Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία μέχρι την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου για να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους, ενώ αν θέλουν μπορούν και να... παραιτηθούν.
Όπως τονίζεται, για την καταγραφή των υποψηφιοτήτων και των παραιτήσεων, τηρείται από την Οργανωτική Επιτροπή ειδικό πρωτόκολλο.
Υποψήφια εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου μπορούν να είναι όλοι οι πλήρους απασχόλησης καθηγητές πρώτης βαθμίδας και οι αναπληρωτές καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ καθηγητές οι οποίοι αποχωρούν από την υπηρεσία πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας, δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι.
Οι υποψήφιοι ανακηρύσσονται με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής η οποία εκδίδεται μέσα σε δέκα ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων, ενώ εξετάζεται εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την υποβολή υποψηφιότητας, καθώς και αν συντρέχουν στο πρόσωπό τους κωλύματα εκλογιμότητας.
Η θητεία των μελών του Συμβουλίου είναι τετραετής, ενώ δεν επιτρέπεται η εκλογή τους για τρίτη συνεχόμενη θητεία.
Τα εσωτερικά μέλη εκλέγονται από το σύνολο των καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ στην εκλογή συμμετέχουν και οι λέκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι υπηρετούν στο Ίδρυμα.
Τέλος, το εκλογικό δικαίωμα ασκούν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με βάση τους οποίους διενεργούνται οι εκλογές.

Αντιδράσεις από το Σύλλογο ΔΕΠ
«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε τα όσα εκτυλίσσονται το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημόκριτος Τσουκάτος, θέτοντας παράλληλα θέμα νομότυπης λειτουργίας της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς κανείς δεν γνωρίζει επίσημα που συνεδρίασε και μια ποια σύνθεση.
Ο κ. Τσουκάτος επανέλαβε την αντίθεση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ στις προωθούμενες αλλαγές ενώ τόνισε πως οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι βρίσκονται στο πλευρό των Πρυτάνεων στην προσφυγή τους στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου πλαισίου.
αντισυνταγματικές ρυθμίσεις.
Χθες, αργά το απόγευμα, είχαμε και την επίσημη αντίδραση του Συλλόγου, μέσω της απόφασης της Γενική του Συνέλευσης.
Η Γενική Συνέλευση καταδικάζει τη στάση του πρώην πρύτανη Ιωάννη Γεροθανάση και όσων μελών της Επιτροπής συνέπραξαν στην προκήρυξη εκλογών, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας ότι η επιμονή τους «δείχνει πόσο πετυχημένη ήταν η επιλογή της υπουργού Παιδείας να τους ορίσει ως μέλη της Επιτροπής και πόσο αποφασισμένοι είναι και οι ίδιοι να συμβάλουν στο έργο της διάλυσης αυτού που έχει απομείνει από το Δημόσιο – Δωρεάν Πανεπιστήμιο».
Παράλληλα, στην απόφαση σχολιάζεται και η εν κρυπτώ συνεδρίαση της Επιτροπής, άλλα και το ερώτημα που τίθεται στην απόφαση για τη δυνατότητα διεξαγωγής της ψηφοφορίας ηλεκτρονικά ή επιστολικά, ως «φόβος» απέναντι στις αντιδράσεις και τη περιφρόνησή τους προς τα ακαδημαϊκά ήθη.
Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει για μια ακόμα φορά τη θέση του ότι ο νέος νόμος δεν πρέπει να εφαρμοστεί και ότι πρέπει να ακυρωθεί αγωνιστικά στην πράξη, ενώ δηλώνει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην προχωρήσει η παράδοση της διοίκησης των Παν/μίων στις επιχειρήσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί σε συμπόρευση όλους τους Συλλόγους της πανεπιστημιακής κοινότητας προκειμένου τα σχέδια των «εκλογών» να μείνουν στα χαρτιά, τον Πρύτανη να συγκαλέσει σε έκτακτη συνεδρία τη Σύγκλητο, προκειμένου το ανώτατο όργανο του Πανεπιστημίου πάρει σαφή θέση κατά της διεξαγωγής των εκλογών και τους πανεπιστημιακούς που έχουν τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι για το Συμβούλιο Διοίκησης να μην έρθουν σε αντίθεση με το Σύλλογο και την πανεπιστημιακή κοινότητα θέτοντας υποψηφιότητα αλλά και να μη δεχτούν να συμμετάσχουν σε εφορευτικές επιτροπές.
Τέλος η Γ.Σ. εκφράζει τη αγωνιστική της συμπαράστασή στο Σύλλογο μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του οποίου το Δ.Σ. αποφάσισε να μη γίνουν οι προγραμματισμένες για της 20 Δεκεμβρίου εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης.

Ημερίδα για το νέο νόμο πλαίσιο
Επιστημονική ημερίδα για το νέο νόμο πλαίσιο διοργανώνουν σήμερα η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.
Η ημερίδα με θέμα «Ο νέος νόμος – πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι: Ζητήματα συνταγματικότητας και προβλήματα ερμηνείας και εφαρμογής του ν. 4009/2011» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Δωδώνη» του Ξενοδοχείου Du Lac στις 19:00.
Εισηγητές της ημερίδας είναι: Γεώργιος Σωτηρέλης, Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών: «Αυτοδιοίκηση-Άσυλο-Δωρεάν Παιδεία, Η μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης υπό το πρίσμα των συνταγματικών εγγυήσεων της ακαδημαϊκής ελευθερίας», Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Το Συμβούλιο Διοίκησης των Α.Ε.Ι. και το Σύνταγμα», Σωτήριος Αθανασίου, Δικηγόρος, Υπεύθυνος Νομοθετικής και Νομολογιακής έρευνας του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων: «Οι θεμελιώδεις αρχές και διατάξεις που διέπουν τα Α.Ε.Ι», και Ερρίκος Αθανασίου, Δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Νόμος 4009/2011: Μεταβατικές Διατάξεις».

Πηγή: Πρωινά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου