Για την εκποίηση ακίνητης περιουσίας, αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, το κλείσιμο μιας πρότυπης βιομηχανικής μονάδας και την «απόλυση» 730 εργαζομένων ευθύνεται τράπεζα-τοκογλύφος, σύμφωνα με τις καταγγελίες που κάνει στη zougla.gr πολύ γνωστός επιχειρηματίας.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο κ. Παύλος Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης της κλωστοϋφαντουργίας Π. Βασιλειάδης-Πλεκτοβιομηχανίας και της Σ. Μιχαηλίδης- Textilia, ήταν από τους πλέον οικονομικά εύρωστους επιχειρηματίες. Τις δύο εταιρείες τις αγόρασε το 1992 και για μία δεκαετία τα πάντα έβαιναν καλώς.
Τα πρώτα προβλήματα ξεκίνησαν το 2000, όταν γνωστό πιστωτικό ίδρυμα εξαγόρασε δύο τράπεζες από τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε λάβει δάνεια, συνολικού ύψους ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ.
«Με το που πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση, με κάλεσαν οι κύριοι της τράπεζας και άρχισαν να μου ζητούν τόκους, οι οποίοι άγγιζαν και το 200%. Η σύμβαση των δανείων που υπέγραψα όριζε το επιτόκιο στο 19%. Όπως καταλαβαίνετε, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι το πρώτο δάνειο το οποίο πήρα ήταν ύψους 490.000 ευρώ και μέσα σε πέντε χρόνια είχα δώσει στην τράπεζα 1.158.000 ευρώ, ενώ εκείνοι ζητούν σήμερα, επιπλέον, 5.246.000 ευρώ. Δηλαδή, επιθυμούν να τους δώσω 6,5 εκατομμύρια για 490.000 ευρώ τα οποία είχα πάρει. Ανήκουστα πράγματα. Συνολικά μου ζητούσαν και για τα τρία δάνεια περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ».
Δικαστικός Γολγοθάς
Έκτοτε, ο επιχειρηματίας, όπως υποστηρίζει, έμπλεξε σε έναν ατέρμονο και άδικο δικαστικό αγώνα. «Ήμουν μόνος και απέναντί μου είχα ένα μεγαθήριο, το οποίο πλαισιωνόταν από τους καλύτερους δικηγόρους» λέει χαρακτηριστικά.
Αδυνατώντας να ικανοποιήσει τους «τοκογλυφικούς» όρους των αναπροσαρμοσμένων δανείων, είδε την ακίνητη περιουσία του να βγαίνει «στο σφυρί». Η αρχή έγινε από την κατοικία του.
«Το θυμάμαι σαν σήμερα. Ήταν Μεγάλη Τετάρτη και, παρά το γεγονός ότι είχα πολλά ακίνητα, ξεκίνησαν από το σπίτι μου. Στη συνέχεια, βέβαια, προχώρησαν και έβγαλαν στον πλειστηριασμό ένα από τα εργοστάσιά μου. Εγώ κατόρθωσα να πάρω αναστολή του πλειστηριασμού έως ότου τελεσιδικήσει η αίτηση αναγνώρισης οφειλής που κάναμε. Ωστόσο, το πιστωτικό ίδρυμα παραβίασε τη δικαστική απόφαση και πήρε την εκκαθάριση της εταιρείας λόγω κάποιων παλαιότερων χρεών που είχε προς το Δημόσιο, πολύ προτού την αναλάβω εγώ» καταγγέλλει ο κ. Βασιλειάδης, επισημαίνοντας ότι από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.
«Καταστρέψανε μια εταιρεία η οποία είχε δημιουργήσει ήδη δύο καταστήματα στην Ευρώπη, ένα στο Βέλγιο και ένα στη Σουηδία, και με προοπτική να δημιουργηθούν άλλα 50 και οδήγησαν 730 άτομα στην ανεργία. Μόνο οι αποζημιώσεις ανήλθαν στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Βγάλανε στον πλειστηριασμό ακίνητα συνολικής αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία τα πούλησαν όσο-όσο, αλλά και μηχανήματα αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μετέτρεψαν σε παλιοσίδερα».
«Με κατέστρεψαν»
Σήμερα, ο κ. Βασιλειάδης ελπίζει σε ένα «θαύμα»: να λήξει κάποια στιγμή ο δικαστικός αγώνας που έχει ξεκινήσει απέναντι στο πιστωτικό ίδρυμα. Γνωρίζει ότι η αποστολή του είναι δύσκολη, καθώς οι μηνύσεις τις οποίες έχει καταθέσει βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Θεωρεί φύσει αδύνατο να καταφέρει να εκπληρώσει τις επιθυμίες της τράπεζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου