Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος υποσιτισμού παιδιών στην Ελλάδα


Σε συνέχεια των αναφορών σχετικά με κρούσματα μη επαρκούς σίτισης μαθητών και έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ντ. Τσόλος σημείωσε ότι "ορισμένα μέσα διαθέσιμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν δυνατό να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος υποσιτισμού παιδιών στην Ελλάδα".
Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για τα πλέον άπορα άτομα, αν και δεν εστιάζει άμεσα σε παιδιά, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας για τα παιδιά στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη διαθέτουν σημαντική διακριτική ευχέρεια υλοποίησης του μέτρου, όπου περιλαμβάνεται η επιλογή δικαιούχων, με την ευρεία έννοια, όπως ορίζει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 807/2010.
Επίσης, θα μπορούσε να συμβάλει το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία. Αυτό το σχέδιο απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, από νηπιαγωγεία μέχρι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα κράτη μέλη μπορούν
να επιλέγουν τα ίδια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και να εστιάζουν σε περιοχές/σχολεία με κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.
Επιπρόσθετα, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής γάλακτος στα σχολεία, τα παιδιά μπορούν να λαμβάνουν επιδοτούμενα υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα, που περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Στο πρόγραμμα έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη μέλη.
Αυτά τα μέσα συμβάλλουν στην επισιτιστική βοήθεια και σε συνήθειες για υγιεινότερη σίτιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν  μπορούν να αποτελέσουν τη μοναδική απόκριση στην αυξανόμενη ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ύψιστη σημασία για την αντιμετώπιση των αιτιών της ανεπαρκούς σίτισης αποδίδεται επίσης σε πολιτικές περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς και στην κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και σε τοπικές πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου