Στο θέμα εύρεσης εναλλακτικών λύσεων χρηματοδότησης του προγράμματος διανομής τροφίμων στους απόρους από κοινοτικά κονδύλια επανέρχεται με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.
Συγκεκριμένα ο έλληνας ευρωβουλευτής διερευνά τις προθέσεις της Επιτροπής να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους διατήρησης του ύψους χρηματοδότησης του προγράμματος σίτισης απόρων στην Ελλάδα για το 2012 δεδομένου ότι τα σχετικά κονδύλια μειώνονται από 20 εκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 4,8 το 2012.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απάντηση της η Επιτροπή επικρίνει την Ελλάδα για ολιγωρία στα θέματα απορρόφησης κοινοτικών πόρων στον τομέα αυτό. Επί του θέματος ο Επίτροπος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, κ. Ντ. Τσόλος σημείωσε ότι «μια σειρά από διοικητικές ανεπάρκειες εμπόδισαν την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα κατά το 2010, η οποία αξιοποίησε μόνο το 47,3 % των διατεθέντων πόρων (περίπου 10 από τα 20 εκατομμύρια ευρώ), σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 96,8 % στα 20 συμμετέχοντα κράτη μέλη. Η υπεύθυνη για τη διαχείριση του συστήματος στην Ελλάδα διοίκηση είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η αμέλεια απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων
για τους άπορους στην Ελλάδα σε μία περίοδο, όπου οι ανάγκες για συσσίτια διπλασιάζονται συνιστά κοινωνικό έγκλημα. Την στιγμή που εξαιτίας της κρίσης, τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού προς τους ΟΤΑ που μαζί με την Εκκλησία της Ελλάδας σηκώνουν το βάρος διανομής συσσιτίων, έχουν ήδη μειωθεί κατά 30% και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2012, η κυβέρνηση, παρέβλεψε να αξιοποιήσει το 2010 σχεδόν 10 από τα 20 εκατομμύρια ευρώ που προσέφερε η Ε.Ε. για αυτόν τον σκοπό. Το 2011 που ακόμα δεν έχει κλείσει, πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε πόρος, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα από τα περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι έτσι ώστε η μείωση των πόρων του 2012 να ισοσκελιστεί με εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης του προγράμματος προκειμένου να συνεπικουρείται επαρκώς η προσπάθεια που καταβάλουν οι δήμοι και η Εκκλησία για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών της σίτισης των απόρων».Ακολουθεί η γραπτή ερώτηση του κ. Παπανικολάου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και η πρόσφατη απάντηση του Επιτρόπου κ. Τσόλος σχετικά με την ελληνική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από το πρόγραμμα διανομής τροφίμων
Ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Γ. Παπανικολάου
Δυνατότητες εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης του προγράμματος διανομής τροφίμων στους απόρους στην Ελλάδα
Με πρόσφατη απάντηση του σε προηγούμενη ερώτηση μου (E-009181/2011), ο Επίτροπος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης κ. Ντ. Τσόλος σημείωσε ότι Σύμφωνα με τα παραρτήματα των κανονισμών αριθ. 945/2010 και αριθ. 562/2011 της Επιτροπής διαπιστώνεται ότι τα κονδύλια για την Ελλάδα, για το πρόγραμμα διανομής τροφίμων στους απόρους, βρίσκεται σε σημαντική πτώση (από 20 εκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 4,8 εκατομμύρια ευρώ το 2012).
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα η αύξηση του αριθμού των πολιτών που καταφεύγουν στα συσσίτια που διανέμει η Εκκλησία της Ελλάδας και οι Δήμοι της χώρας είναι ραγδαία. Επομένως, είναι πιθανόν, η περικοπή σχεδόν κατά 4/5 των ευρωπαϊκών πόρων που διαθέτονται για αυτό τον σκοπό να προκαλέσει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό, ερωτάται η Επιτροπή:
Σχεδιάζει ή προτίθεται να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους υποστήριξης του ελληνικού προγράμματος διανομής τροφίμων στους απόρους ώστε να ισοσκελιστεί η απώλεια των σχετικών κονδυλίων για το 2012;
Εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει πόρους των διαρθρωτικών ταμείων για αυτό τον σκοπό; Το έχει πράξει; Αν ναι, ποιο είναι το επίπεδο απορρόφησης των σχετικών πόρων;
18 Νοεμβρίου 2011
Απάντηση του κ. Cioloş εξ ονόματος της Επιτροπής
Όπως πολύ σωστά ανέφερε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, οι πόροι που διατέθηκαν στην Ελλάδα, όπως εκείνοι που προορίζονται για τα υπόλοιπα συμμετέχοντα κράτη μέλη, για την διανομή τροφίμων στους απόρους, μειώθηκαν το 2012 κατά 75 % σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Η δραστική μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος διανομής τροφίμων του 2012 είναι απόρροια της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της 13ης Απριλίου 2011, η οποία έκρινε παράνομες τις διατάξεις του σχεδίου αγορών του 2009. Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή δεν είχε άλλη επιλογή από το να περιορίσει το σχέδιο διανομής του 2012 στα προϊόντα που είναι διαθέσιμα στα αποθέματα παρέμβασης.
Όσον αφορά το σχέδιο του 2010, μια σειρά από διοικητικές ανεπάρκειες εμπόδισαν την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα, η οποία αξιοποίησε μόνο το 47,3 % των διατεθέντων πόρων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 96,8 % στα 20 συμμετέχοντα κράτη μέλη.
Η υπεύθυνη για τη διαχείριση του συστήματος στην Ελλάδα διοίκηση είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η Επιτροπή έχει επίγνωση των σοβαρών συνεπειών που ο μειωμένος προϋπολογισμός για το σχέδιο του 2012 θα έχει στις δραστηριότητες διανομής τροφίμων στους απόρους. Η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση ήδη από το 2008 ώστε να προσαρμόσει το νομικό πλαίσιο του μέτρου αυτού στη νέα κατάσταση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπου τα αποθέματα παρέμβασης υστερούν σημαντικά σε συχνότητα απ' ό, τι στο παρελθόν. Μια άλλη, αναθεωρημένη πρόταση ακολούθησε τον Σεπτέμβριο του 2010. Δυστυχώς όμως, και οι δύο προτάσεις αποτελματώθηκαν στο Συμβούλιο. Σε μια περαιτέρω προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Υπουργών και να διατηρήσει το πρόγραμμα διανομής τροφίμων στα σημερινά του επίπεδα, στις 3 Οκτωβρίου 2011 η Επιτροπή υπέβαλε δεύτερη τροποποιημένη πρόταση. Ας μην ανησυχεί το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου: η Επιτροπή είναι κινητοποιημένη για την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό.
Όσο για τις πλέον μακροπρόθεσμες προοπτικές, στο πλαίσιο της ανακοίνωσής της για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020, η Επιτροπή πρότεινε ένα συνολικό ποσό 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη γραμμή του προϋπολογισμού 1 του δημοσιονομικού πλαισίου. Η Επιτροπή επεξεργάζεται ήδη τις σχετικές αναγκαίες νομοθετικές προτάσεις που θα υποβληθούν εν ευθέτω χρόνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου