Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Υιοθέτηση του «γαλακτοκομικού πακέτου» από την ολομέλεια του ΕΚ


Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε την πρόταση κανονισμού όσον αφορά τις "συμβατικές σχέσεις στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων", όπως αυτή συνδιαμορφώθηκε από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών στο πλαίσιο πολύμηνων διαπραγματεύσεων .
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Γιώργος Παπαστάμκος χαρακτηρίζει την υιοθέτηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης δικαιοτέρου εισοδήματος των παραγωγών, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκαν ορισμένες προτάσεις της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ από το Συμβούλιο Υπουργών.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της Κομισιόν προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βασίσθηκε στις συστάσεις Ομάδος Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου, η οποία συστήθηκε υπό το φως της οξύτατης κρίσης στην αγορά γάλακτος κατά το 2009. Μεταξύ των συστάσεών της, η εν λόγω Ομάδα είχε επισημάνει την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση της χαμηλής συγκέντρωσης της προσφοράς, η οποία οδηγεί συχνά σε ανισορροπία της διαπραγματευτικής θέσης μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών, και στην εξ' αυτής επιβολή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών εις βάρος των παραγωγών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου