Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Aπαγορεύτηκε για ένα χρόνο το κυνήγι στον Αμβρακικό


"Άδειασε" την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
"...Mετά από τριετή απαγόρευση η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κυρία Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα  είχε υπογράψει απόφαση ώστε να επιτραπεί το κυνήγι σε τμήματα του εθνικού πάρκου, στον Αμβρακικό.
Λίγες μέρες, όμως μετά την υπογραφή, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από οικολογικές οργανώσεις και σωματεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αλλάζει άρδην τα δεδομένα"
Στο ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Τέλος στο σίριαλ με το κυνήγι στον Αμβρακικό έβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο αποφάσισε την απαγόρευση του λίγες ημέρες πριν τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεων τέλος Ιανουαρίου «απαγορεύεται η θήρα όλων των θηραμάτων στην έκταση των ζωνών Α και ΑΙ του Εθνικού Υγροτοπικού Πάρκου Αμβρακικού, έτσι
όπως αυτές οριοθετούνται στην σχετική ΚΥΑ αλλά μόνο στο τμήμα που ανήκει στα διοικητικά όρια των νομών Άρτας και Πρέβεζας, δηλαδή στο τμήμα που έχει θεσμοθετηθεί ως Υγροβιότοπος Ραμσάρ. Η απαγόρευση ισχύει για ένα έτος από την δημοσίευση της παρούσης».
Η εξέλιξη αυτή βάζει προσωρινά τέλος στην «διαμάχη» που είχε ξεκινήσει πριν λίγους μήνες όταν αμφισβητήθηκε η απόφαση της Γενικής Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κυρίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα η οποία επέτρεπε το κυνήγι στον Αμβρακικό υπό όρους. Να θυμίσουμε ότι μετά από τριετή απαγόρευση η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε υπογράψει απόφαση ώστε να επιτραπεί το κυνήγι σε τμήματα του εθνικού πάρκου, στον Αμβρακικό.
Λίγες μέρες, όμως μετά την υπογραφή, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από οικολογικές οργανώσεις και σωματεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αλλάζει άρδην τα δεδομένα
Οι οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF σε κοινή τους επιστολή τους ζητούσαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το καθεστώς προστασίας να παραμείνει σύννομο με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας και λίγες ώρες αργότερα ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου, δήλωνε ότι με την υπογραφή του σχετικού εγγράφου, το θέμα είναι πλέον λήξαν.
Η στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, η οποία δέχθηκε θετικά την απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εμφανιζόταν βέβαιη για την δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.
Θέση πολλών είναι πως η νόμιμη θήρα θα πατάξει την λαθροθηρία. Στο στόχαστρο των λαθροθήρων είναι σε μόνιμη βάση το προστατευόμενο είδος της βαλτόπαπιας. Μάλιστα υπήρξαν και συγκεκριμένες καταγγελίες ότι τα θηράματα καταλήγουν σε ταβέρνες της περιοχής, όπου πωλούνται πανάκριβα ως εκλεκτά εδέσματα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τελική απόφαση για την απαγόρευσης του κυνηγιού στον Αμβρακικό δεν δημοσιοποιήθηκε από τους εμπλεκόμενους στο θέμα, οι οποίοι καρτούν χαμηλούς τόνους. Η φετινή κυνηγετική περίοδος φτάνει στο τέλος της και η απαγόρευση ισχύει για έναν χρόνο κάτι που σημαίνει ότι το θέμα θα έρθει και πάλι στην επικαιρότητα. Όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις για το θέμα δεν θα σταματήσουν και δεν αποκλείεται να βρεθεί «η χρυσή τομή» που τους ικανοποιεί όλους με γνώμονα πάντα την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού υγροβιότοπου.
Η πραγματικότητα δείχνει πως από το 1990 οπότε απαγορεύτηκε η θήρα στον Αμβρακικό, δεν έχουν γίνει και πολλά για την πάταξη του εκτεταμένου φαινομένου της λαθροθηρίας
Ο Αμβρακικός, αν και έχει χαρακτηριστεί ως διεθνούς σημασίας από τη Σύμβαση Ραμσάρ, έχει περιληφθεί από το 1990 στον Κατάλογο του Μοντρέ (δηλαδή τη μαύρη λίστα της Σύμβασης) εξαιτίας των ανεξέλεγκτων δραστηριοτήτων και την απουσία σωστής διαχείρισης
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΤΜΗΜΑ 1ο: Τραγάνα-Μπούκα- Παλιόφουρνος (Δήμος Ν. Σκουφά), εμβαδόν 1.420 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Τμήμα του Νομού Αρτας, νότια της κοινότητας Κομένου. Οριοθετείται από ανατολικά: Από επαρχιακό δρόμο Μπούκας-Κομένου. Δυτικά: Από ανατολική όχθη ποταμού Αράχθου. Βόρεια: Οριο σχημ/νων τηγανιών ορυζοκαλλιεργειών. Νότια: Οριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου.
ΤΜΗΜΑ 2ο: Καλάμι-Λόγγος- Μπούκα (Δήμος Ν. Σκουφά), εμβαδόν 4.750 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Τμήμα του Νομού Αρτας, νότια της Κώμης Νεοχωρίου. Οριοθετείται από Ανατολικά: Από δυτική όχθη ποταμού Αράχθου. Δυτικά: Οριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου. Βόρεια: Οριο καρόδρομου Νεοχωρίου- Παλιομπούκας. Νότια: Οριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου και πλημμυρών.
ΤΜΗΜΑ 3ο: Παλιοκόπρια-Φιδόκαστρο (Δήμος Ν. Σκουφά), εμβαδόν 4.900 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νότιο Τμήμα του Νομού Αρτας, ανατολικά της ζώνης Α1 και Ν.Δ. της Κώμης Νεοχωρίου. Οριοθετείται από Ανατολικά: Από δρόμο Νεοχωρίου προς Κόφτρα. Δυτικά: από τάφρο Φιδοκάστρου. Βόρεια: Εσχατο όριο κυπρινοτροφείου HELPA προς παλιό Σκουπιδότοπο Νεοχωρίου. Νότια: Οριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου.
ΤΜΗΜΑ 4ο: Λακοπούλα (Δήμος Αρταίων), εμβαδόν 480 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νότιο Τμήμα του Νομού Αρτας, Νότια της Κοινότητας Καλογερικού και Ν.Δ. της Κοινότητας Μύτικα. Οριοθετείται από Ανατολικά: Από τάφρο Μύτικα προς Βόρεια ακτή Λιμνοθάλασσας Λογαρού. Δυτικά: Από όρμο Καλογερικού-Βόρεια ακτή Λιμνοθάλλασας Λογαρού. Βόρεια: Οριο πλημμυρών και γεωργικών εκτάσεων Κοινότητας Καλογερικού. Νότια: Οριο ακτογραμμής Λιμνοθάλασσας Λογαρού.
ΤΜΗΜΑ 5ο: Φραξόλακα (Δήμος Αρταίων), εμβαδόν 1.200 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νοτιοδυτικό Τμήμα του Νομού Αρτας, Νοτιοδυτικά της Κοινότητας Καλογερικού και βόρεια της Κοινότητας Κορωνησίας. Οριοθετείται από Ανατολικά: Από τάφρο που διαχωρίζει τη γεωργική έκταση και τα πλημμυρικά νερά της λιμνοθάλασσας Λογαρού. Δυτικά: Από επαρχιακό δρόμο Αρτας-Κορωνησίας. Βόρεια: Από επαρχιακό δρόμο Αρτας-Κορωνησίας. Νότια: Οριο ακτογραμμής Λιμνοθάλασσας Λογαρού και στο σημείο συνάντησης του δρόμου και της Λιμνοθάλασσας Λογαρού.
ΤΜΗΜΑ 6ο: Θολή και Κουμουτσινός (Δήμος Αρταίων), εμβαδόν 3.700 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νοτιοδυτικό-Δυτικό Τμήμα του Νομού Αρτας, Νοτιοδυτικά της Κοινότητας Στρογγυλής- Δυτικά της Κοινότητας Βίγλας. Οριοθετείται από Ανατολικά: Από λουρονησίδα με λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό. Δυτικά: Από ανάχωμα νότια της Κοινότητας Πέτρα και ανατολική όχθη ποταμού Λούρου. Βόρεια: Από λουρονησίδα με λιμνοθάλασσα Ροδιά. Νότια: Από τάφρο και προέκταση λουρονησίδας και του δρόμου των ιβαρίων Κορωνησίας προς τις εκβολές ποταμού Λούρου.
Επίσης το τμήμα της Ζώνης Α (ζώνη πλημμυρών) του υγροβιότοπου Αμβρακικού, εμβαδού χιλίων πεντακοσίων (1.500) στρεμμάτων, που περιλαμβάνεται μεταξύ του ποταμού Λούρου (ανατολικά) και του δυτικού αναχώματός του (δυτικά), από το ύψος του δάσους Αγίου Βαρνάβα (βόρεια), μέχρι το ύψος των Αγίων Αποστόλων Νέας Σαμψούντας (νότια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου