Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

«Μάχη του Σαμαρά για τις συντάξεις»


Με τη φράση «ζητάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους», στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά σχολίαζε χθες, λίγο μετά τις 9 το πρωί, το κείμενο που μόλις είχε φτάσει στα γραφεία της Ν.Δ. από το Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη από τις 8 είχε ξεκινήσει μια ευρεία σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τους συνεργάτες και το οικονομικό του επιτελείο και μόλις έφτασε το κείμενο της τρόικας ξεκίνησε η επεξεργασία του…Το κλίμα στο επιτελείο του κ. Σαμαρά ήταν από νωρίς βαρύ, καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών ήταν σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές και προς τη λάθος κατεύθυνση, υπήρχε όμως έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις  ενός «όχι» που πιθανώς να οδηγούσε στη χρεοκοπία της  χώρας με βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία, στην κοινωνία και στους πολίτες. Από την άλλη όμως, υπήρχαν και πολλοί που τόνιζαν πως με τα μέτρα αυτά, η οικονομία θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη καταστροφή μέσα σε μερικούς μήνες και έτσι δεν υπήρχε κανένας λόγος να δεχτεί η Ν. Δ. αυτή την τρομακτική νέα επιβάρυνση προς τους πολίτες.  Έχοντας όλα τα δεδομένα στα χέρια του ο ‘Αντώνης Σαμαράς προσήλθε λίγο πριν από τις 5 στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασισμένος να υπερασπιστεί και να δώσει τη μάχη για τα πάντα και κυρίως για τρία σημαντικά ζητήματα:
Το πρώτο σημαντικό θέμα για τη Ν.Δ. ήταν να διασωθούν οι επικουρικές συντάξεις
και να μην ισχύσει το αίτημα της Τρόικας για οριζόντιες μειώσεις. ΣΕ αυτή τη λογική, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αποφασισμένος να ζητήσει να ισχύσει το πλαφόν που είχε θέσει ως όρο εξ αρχής.
Το δεύτερο σημαντικό σημείο για τη Ν. Δ. ήταν να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς όπως έχει επισημάνει και  κατά το παρελθόν, εκτιμά πως οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί τουλάχιστον τρεις περικοπές στις συντάξεις τους, δεν αντέχουν άλλο.
-Τρίτο θέμα που προβλημάτιζε έντονα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ήταν η προσπάθεια της Τρόικας να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, συμπαρασύροντας  συνολικά τους μισθούς στο Δημόσιο.
Ο Αντώνης Σαμαράς επανέφερε λοιπόν στη συζήτηση το αίτημά του, η μείωση να ισχύσει μόνο για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.. 
 Οι… γραμμές..
Ήδη, πηγαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Ν. Δ., είχε κερδίσει με τις διαπραγματεύσεις που έκανε και τις «κόκκινες γραμμές» που είχε τραβήξει για να μην πειραχτούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, να μην υπάρξουν μειώσεις στα πολυτεκνικά επιδόματα, να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων , καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αλυσιδωτές αυξήσεις σε φόρους και χαράτσια.  Από εκεί και πέρα, όλες αυτές τις ημέρες στη Ν. Δ.
προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να διαχειριστούν τη διαφαινόμενη γκρίνια που υπήρχε  κυρίως μεταξύ των συνδικαλιστών του κόμματος αλά και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι πιο σκληρές αντιδράσεις προέρχονται από τον γραμματέα συνδικαλιστικού κ. Γιάννη Μανώλη, ο οποίος δημοσίως κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος να μην συμφωνήσει με το κείμενο των μέτρων και να ζητήσει εκλογές. Άλλοι βουλευτές ζητούσαν από τον,. Σαμαρά να καταψηφίσει τα μέτρα, καθώς εκτιμούν πως το πολιτικό κόστος και για τους ίδιους θα είναι μεγάλο κυρίως αν οι συνάδελφοί τους του ΠΑΣΟΚ πουν «όχι» στη Βουλή. ΣΕ αυτή την ομάδα υπάρχουν βουλευτές λοιπόν, που ζητούν από τον πρόεδρο της Ν. Δ. να πει «όχι», ενώ άλλοι δηλώνουν πως θα ψηφίσουν τα μέτρα αν η ηγεσία του κόμματος οδηγήσει τη χώρα σε άμεσες εκλογές. Από την άλλη, υπάρχει και  μεγάλη πλειοψηφία της παράταξης, που δηλώνει πως θα ακολουθήσει τον Αντώνη Σαμαρά σε ό,τι επιλέξει, εκτιμούν όμως πως το κόστος μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας θα είναι τεράστιο και για τη χώρα και για το πολιτικό σύστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου