Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Σταύρος Καλογιάννης: Η χώρα έχει ανάγκη από μικρό κι ευέλικτο κράτος, με ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο


Στη συζήτηση που έγινε χθες, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για το σ/ν: «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις», παρενέβη ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε:
«Διαβάζω στην αιτιολογική έκθεση του σ/ν ότι «η παρουσία του Κράτους στην ανάληψη μέτρων και δράσεων που θα βοηθούν τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα της κτηνοτροφίας, είναι επιβεβλημένη».
Αλίμονο αν σήμερα, στη θέση που βρίσκεται η χώρα, επιβάλλεται η περαιτέρω παρουσία του κράτους και μάλιστα για να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός! Αυτό, μας παραπέμπει σε πολιτικές προηγούμενων δεκαετιών, οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς. Το κράτος πρέπει να είναι μικρό, ευέλικτο, να έχει ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο. Αλλοίμονο εάν σε νομοσχέδια που απλοποιούν τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ζητάμε περισσότερο κράτος.
Αντίστοιχες ρυθμίσεις με αυτές που εισάγονται με το σ/ν έχουν αναληφθεί από τη Νέα Δημοκρατία με θετικά αποτελέσματα. Θυμίζω ότι το 2004, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξέδωσαν μια κοινή Υπουργική Απόφαση που έδινε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να πάρουν δωρεάν οικοδομική άδεια, για τυποποιημένες εγκαταστάσεις μέχρι 300 τ.μ..
Επίσης, το 2005, εξαιρέσαμε από την κατεδάφιση, χωρίς την επιβολή προστίμου, αυθαίρετες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές. Ο Νόμος 3698/2008 περιλάμβανε επίσης σημαντικές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης αδειών για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Επιπλέον, με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που εκπόνησε και θεσμοθέτησε το 2008 το ΥΠΕΧΩΔΕ, δίνονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και ειδικότερα της κτηνοτροφίας. Συγκεκριμένα, στο Εθνικό Χωροταξικό προβλέπεται, μεταξύ άλλων,
η οριοθέτηση και η προστασία των βοσκοτόπων, η ορθολογική χρήση και η βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας, μέσω διαχειριστικών σχεδίων, ώστε να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή και να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στις ορεινές περιοχές.
Το σχέδιο νόμου που συζητάμε, δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά, στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο σε σημείο που να αναρωτιέμαι αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αγνοεί και την ύπαρξη του χωροταξικού σχεδιασμού στη χώρα, ο οποίος είναι θεσμοθετημένος και οφείλουμε να τον εφαρμόζουμε.
Όμως, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για κτηνοτροφία και να μην αναφερθούμε στην γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» και στο μέλλον της. Το Νοέμβριο του 2010, πριν από δεκαπέντε μήνες, σε σχετική Επερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για την πορεία της ΔΩΔΩΝΗΣ, ο Υπουργός κ. Σκανδαλίδης είχε απαντήσει: «η Κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την πορεία της ΔΩΔΩΝΗΣ…» και συνέχισε: «Εμάς, η κατεύθυνσή μας είναι να παραμείνει συνεταιριστική η ΔΩΔΩΝΗ».
Επειδή όμως η Αγροτική Τράπεζα έχει κινήσει τη διαδικασία πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ από το καλοκαίρι του 2011, ερωτώ τον κ. Υπουργό  εάν ισχύει η δήλωσή του ή εν πάση περιπτώσει, ποια είναι η σημερινή θέση της Κυβέρνησης στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ». 
Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία απάντηση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη ΔΩΔΩΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου