Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΝΔ:" Όχι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις"


O Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκος Νικολόπουλος, μετά τη σημερινή συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής για τις επικουρικές συντάξεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την  διαχείριση των επικουρικών συντάξεων, που αναπτύσσονται σε δύο άξονες.
Μεσοπρόθεσμες πολιτικές για την αναδιάρθρωση του τρόπου απονομής και διαχείρισης των επικουρικών συντάξεων. Οι αλλαγές  οι οποίες θα υλοποιηθούν πρέπει να προκύψουν από διάλογο μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση. Προκρίνονται λύσεις  για πιο ανταποδοτικό σύστημα.
Η προτεινόμενη ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων μας βρίσκει σύμφωνους, με επί μέρους επιφυλάξεις για διαδικαστικά θέματα, τα οποία μπορούν να επιλυθούν στο στάδιο της σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου. Ιδέες για πιο ανταποδοτικό σύστημα μας βρίσκουν επίσης σύμφωνους.
Θεωρούμε ότι η συμφωνία των κομμάτων για τα θεμελιώδη αυτά θέματα είναι η βάση για την μελλοντική εξάλειψη των ελλειμμάτων.
Άμεσες βραχυχρόνιες λύσεις για την ταμιακή διευκόλυνση των  επικουρικών ταμείων με σκοπό την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, χωρίς οριζόντιες περικοπές, με πόρους από:

  • Την χρήση μέρους των ήδη διαθεσίμων κεφαλαίων του ΑΚΑΓΕ.
  • Από τις προβλεπόμενες για φέτος αποκρατικοποιήσεις ύψους 9 δις πρέπει να αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι πόροι για την κοινωνική ασφάλιση. Οι πόροι αυτοί είναι το 10% δηλ. 900 εκατομμύρια.
  • Εξαίρεση από τις αποκρατικοποιήσεις των κρατικών λαχείων και προεξόφληση μελλοντικών εσόδων από αυτά.
  • Αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τυχερά παιχνίδια.

Στις προτάσεις αυτές υπάρχει διαφωνία. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου διαφωνεί, δεν θεωρεί τις λύσεις αυτές βιώσιμες και επιμένει στις περικοπές των Επικουρικών Συντάξεων.
Επιμένουμε ότι στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες επιβάλλεται η στήριξη των εισοδημάτων των συνταξιούχων και η μη περαιτέρω περικοπή τους.
Πρέπει να συγκρατηθεί η εσωτερική ζήτηση και να διαφυλαχθεί η Κοινωνική Συνοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου