Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Χωρίς «πλαφόν» οι εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ


Καταργείται το «πλαφόν» στο μηνιαίο αριθμό των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων για τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ενώ μετατρέπονται σε τρίμηνες οι συνταγές για χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα, με εγκύκλιο οι γιατροί υποχρεούνται να καταγράφουν ηλεκτρονικά κάθε επίσκεψη που πραγματοποιούν ασφαλισμένοι στο ιατρείο τους. Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης διευκρινίζοντας ότι η απόφαση για τις χρόνιες συνταγές ισχύει για τους ιδιώτες γιατρούς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Συμβάσεις 
Για το μηνιαίο αριθμό των απεικονιστικών-εργαστηριακών εξετάσεων που μπορούν να διενεργούν διαγνωστικά κέντρα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Σουλιώτης είπε ότι καταργείται το «πλαφόν». Όπως ανέφερε, στις νέες συμβάσεις που υπεγράφησαν πριν από μία εβδομάδα μεταξύ του Οργανισμού και των Διαγνωστικών Κέντρων, προβλέπεται κλιμακωτή «έκπτωση» (επιστροφή χρηματικού ποσού), από τα κέντρα 10% έως 20% επί του τζίρου τους.

Απογραφή
Εν τω μεταξύ, αρχίζει σήμερα η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων από τα ΚΕΠ, στο πλαίσιο της δημιουργίας σχετικού Εθνικού Μητρώου. Το χρονοδιάγραμμα απογραφής παρουσίασε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος χαρακτήρισε τη δημιουργία «ξεκάθαρου» μητρώου, ως μία από τις κρισιμότερες διαρθρωτικές αλλαγές. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε ότι το έλλειμμα ενός Εθνικού μητρώου «εδώ και χρόνια δημιούργησε μια 'μαύρη τρύπα', η οποία κατάπινε χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου αντί αυτά να πηγαίνουν στους δικαιούχους». Σε πρώτη φάση με τη δημιουργία μητρώου αναμένεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πολλαπλών εγγραφών δικαιούχων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πρόσφατης καταγγελίας της οποίας αποδέκτης έγινε ο κ. Μπόλαρης. Σύμφωνα με την καταγγελία, σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, υπήρχε περίπτωση οικογένειας που ελάμβανε επτά φορές το ίδιο επίδομα!

Σε δεύτερη φάση θα υπάρχει μία βάση δεδομένων βάσει της οποίας θα γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι σε περιοχές που καταγράφεται αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός δικαιούχων συγκεκριμένων κατηγοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου