Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Δύναμη σταθερότητας και ελπίδας η Νέα Δημοκρατία


Σε ένα κλίμα οργής και απογοήτευσης των πολιτών που δηλώνουν τη δυσαρέσκειά  τους για την πολιτική του Μνημονίου, αλλά και την αγωνία τους για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με μονοψήφια πλέον καταγραφή στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, πιο χαμηλά και από τα τρία κόμματα της αριστεράς.  Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της Public Issue (Καθημερινή, 8/2) αναδεικνύοντας τη Νέα Δημοκρατία, που εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, ως τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, την ελπίδα και την προοπτική της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, 91% απαντά ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 7% δηλώνει ικανοποίηση από τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το 79% δηλώνει επίσης διαφωνία με τη λανθασμένη  πολιτική του Μνημονίου που παρέλυσε τη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ για πρώτη φορά οι αρνητικές κρίσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται περισσότερες (54%) από τις θετικές (41%).
Στο κλίμα αυτό, οι θετικές γνώμες για τη λειτουργία της μεταβατικής κυβέρνησης περιορίζονται στο 8%, ενώ η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου
περιορίζεται επίσης στο 27% από 36% στην έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από ένα μήνα. Έτσι, ενώ οι πολίτες εκφράζουν με 71% την αγωνία τους για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, θεωρούν παράλληλα, με αυξανόμενο ποσοστό, ότι είναι αναγκαία η άμεση διεξαγωγή εκλογών (58% από 46% πριν από ένα μήνα).    
Με αυτά τα δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία κινείται ανοδικά στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής με 31% από 30,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με μονοψήφιο πλέον ποσοστό, 8% από 14%, χάνοντας 6 μονάδες μέσα σε ένα μήνα. Το ποσοστό της Δημοκρατικής Αριστεράς ανεβαίνει στο 18% από 13,5%, ενώ το ΚΚΕ με 12,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 12% παραμένουν σταθερά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από τα υπόλοιπα κόμματα, ο ΛΑΟΣ (5% από 5,5%), οι Οικολόγοι-Πράσινοι (3,5% από 4%) και η Δημοκρατική Συμμαχία (2% από 2,5%) κινούνται πτωτικά, ενώ η Χρυσή Αυγή, ανοδικά, φτάνει για πρώτη φορά στο όριο του 3%.       
Χωρίς να παραγνωρίζεται η αμφισημία που δημιουργείται από τη δικαιολογημένη οργή του κόσμου, αλλά και από το υψηλό 30% που εξακολουθεί να δηλώνει τάση αποχής από τις εκλογές, το σίγουρο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία διασφαλίζει ένα ποσοστό πρωτοκαθεδρίας, όχι μακριά από τη δυνατότητα αυτοδυναμίας, που σε κάθε περίπτωση την αναδεικνύει ως τη μόνη δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και να εμπνεύσει ελπίδα σε όλους τους πολίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου