Η σωστή διαχείριση των οικονομικών σε συνδυασμό με την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας και αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων και των πλατειών μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Η προηγούμενη δημοτική αρχή του πρώην δήμου Ιωαννιτών, του Ν. Γκόντα, μετά από πολύ κόπο είχε καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» εξασφαλίζοντας το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αυτές οι πράσινες παρεμβάσεις αναμένονται σύντομα στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. Ο νέος λοιπόν διευρυμένος δήμος Ιωαννιτών οφείλει να επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση. Οφείλει αφενός να είναι προετοιμασμένος να διεκδικήσει παρόμοια προγράμματα και αφετέρου να αναπτύξει ένα ενδογενές «ενεργειακό σχέδιο δράσης» εξοικονόμησης ενέργειας.
Αρχή του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ειδικής δημοτικής «ενεργειακής» ομάδας που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εφαρμογή άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στα δημοτικά κτίρια και στους κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός «πράσινου κεφαλαίου», είτε από ιδίους πόρους του Δήμου, είτε από την λήψη ενός μικρού δανείου, το οποίο δεν θα επιβαρύνει τους δημότες, καθώς θα αποπληρωθεί σταδιακά από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει..
Έτσι, λοιπόν, θα μπορούσε ο Δήμος Ιωαννιτών
να προχωρήσει στην επιλογή ορισμένων δημοτικών κτιρίων καταγράφοντας την ενεργειακή τους ταυτότητα και ειδικότερα την ετήσια κατανάλωση ενέργειας. Αξιοποιώντας λοιπόν, το αρχικό «πράσινο» κεφάλαιο θα έκανε στοχευόμενες παρεμβάσεις στο κέλυφος κάθε κτιρίου, στις εγκαταστάσεις θέρμανσης-ψύξης-φωτισμού και στον περιβάλλοντα χώρο (π.χ θερμομόνωση, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων, βελτίωσης της απόδοσης στους λέβητες, τοποθέτηση αυτόματων συστημάτων ελέγχου της ενέργειας των κτιρίων, λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, τοποθέτηση ανεμιστήρων, χρήση βλάστησης στον προαύλιο χώρο κτλπ.). Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ένα σημαντικό ποσό χρημάτων σε ετήσια βάση, δημιουργώντας ξανά το αρχικό «πράσινο» κεφάλαιο. Έτσι, ο Δήμος, θα είχε εκ νέου την δυνατότητα επανεπένδυσης αυτών των χρημάτων σε νέες πράσινες παρεμβάσεις. Απώτερος στόχος, σε λίγα χρόνια, να επέλθει η ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των δημοτικών κτιρίων και η συγκέντρωση του αρχικού κεφαλαίου που δαπανήθηκε.Η δημοτική ενεργειακή ομάδα λοιπόν θα μπορούσε να αποτελέσει απαρχή για ποιο φιλόδοξες μακροχρόνιες προσπάθειες όπως:
-Την αξιοποίηση των περιθωριοποιημένων περιοχών του Δήμου, με την κατάρτιση ενεργειακού χάρτη για την ανάπτυξη δημοτικών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
- Τη συμμετοχή στον βιοκλιματικό σχεδιασμό των νέων δημοτικών κτιρίων.
- Την αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας που θα προκύψουν.
- Την ενημέρωση των πολιτών για την χρήση νέων τεχνολογιών και εξοπλισμών με σκοπό την αποδοτικότερη χρήση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Αναμφισβήτητα, αυτές τις δύσκολες εποχές, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αξιοποιεί τα περιορισμένα κονδύλια με τον καλύτερο τρόπο. Ο σωστός σχεδιασμός, η ανταποδοτικότητα των έργων, η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του Δήμου μας, στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου