Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

"Χρειάζεται ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου"


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, μετά την ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Ορυκτό Πλούτο στην Ελλάδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίησή του ορυκτού πλούτου, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη και συνολικά στην ανάκαμψη της Εθνικής μας Οικονομίας.
Θετικά βήματα και αναγκαίες προϋποθέσεις, προς την κατεύθυνση επανεκκίνησης της εξορυκτικής βιομηχανίας της χώρας αποτελούν :
Η αξιολόγηση και ένταξη σε διαγωνιστική διαδικασία της μίσθωσης των Δημόσιων Μεταλλείων, τα οποία παραμένουν ανενεργά.
Η ύπαρξη κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για ενθάρρυνση της έρευνας και της αξιοποίησης νέων βιομηχανικών ορυκτών, πέραν των 16, που είναι ήδη γνωστά, μέσω του  εκσυγχρονισμού του Μεταλλευτικού Κώδικα.
Η ανάγκη κωδικοποίησης όλης της νομοθεσίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα διακοσμητικά πετρώματα και τα αδρανή υλικά, σε ενιαίο κείμενο Λατομικού Κώδικα, η σχετική προεργασία του οποίου είχε ολοκληρωθεί το 2008 και στόχος παραμένει η επικαιροποίηση και ψήφισή του.
Η ενθάρρυνση διαδικασιών του Fast Track, καθώς και
η επίσπευση εφαρμογής του ν. 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εξορυκτικής δραστηριότητας.
Η άμεση απελευθέρωση μιας σειράς εκ 33 χώρων μεταλλευτικού ενδιαφέροντος, που είναι εξηρημένοι υπέρ του Δημοσίου με τον ν. 4433/1964 και η μετέπειτα αξιολόγηση και άμεση διάθεσή τους.
Η κήρυξη εκπτώτων αδειούχων δικαιωμάτων μεταλλευτικής έρευνας ή τίτλου οριστικής παραχώρησης, των οποίων τα δικαιώματα άδειας ή παραχώρησης έχουν λήξει κατά το Μεταλλευτικό Κώδικα.
Η ολοκλήρωση και συνεχής επικαιροποίηση της ψηφιακής βάσης δεδομένων για τους μεταλλευτικούς και λατομικούς χώρους, γεγονός που θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Τέλος, μεγάλες επενδύσεις που αφορούν στην εξόρυξη και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, πρέπει να ενθαρρύνονται στο πλαίσιο, πρώτιστα, της μέγιστης δυνατής προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, καθώς και της ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών.
Ο δρόμος, που πρέπει να ακολουθήσουμε για την αξιοποίηση του αξιόλογου ορυκτού πλούτου της χώρας, που  - σε μερικές περιπτώσεις - κατέχει ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, είναι ένας δύσκολος, ανηφορικός μονόδρομος.
Είναι όμως ένας από τους δρόμους που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανεύρεση της πορείας της χώρας, προς την αναπτυξιακή διέξοδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου