Η 22α Μαρτίου ορίστηκε ως Παγκόσμια ημέρα Νερού το 1992, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Το νερό αποτελεί τον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ύπαρξή μας. Είναι δικαίωμα όλων μας η πρόσβαση στο νερό, αλλά έχουμε όμως και την υποχρέωση συλλογικά και ατομικά να μεριμνούμε για την προστασία του.
Στο προσεχές μέλλον, η έλλειψη υδάτινων πόρων πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, της αυξανόμενης κατανάλωσης νερού (στην καθημερινότητά μας, στην βιομηχανία, στην άρδευση) και του περιορισμού των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού. Όμως δεν είναι μόνο η ποσότητα των διαθέσιμων υδάτινων αποθεμάτων σημαντική αλλά και η ποιότητα τους, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία μας και την ποιότητα των τροφίμων. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η έγκαιρη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων μέσω μιας βιώσιμης πολιτικής για το νερό.
Οι προτάσεις μου για την επίτευξη της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων στον Νομό Άρτας είναι:
- Η πρόσβαση όλων σε καθαρό νερό με την κατασκευή δικτύων ύδρευσης και κάλυψη όλων των περιοχών, αλλά και αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν.
- Εφαρμογή της ελεγχόμενης άρδευσης. Η κατανάλωση νερού στην γεωργία αποτελεί το 80 % και το μεγαλύτερο μέρος αυτού σπαταλάται άσκοπα. Είναι απαραίτητο να γίνει ενημέρωση των αγροτών για τους τρόπους εξοικονόμησης νερού και την αποφυγή άσκοπης κατασπατάλησής του (π.χ. αρτεσιανές γεωτρήσεις).
- Η μείωση της χρήσης λιπασμάτων και η ενίσχυση/υποστήριξη της Βιολογικής Γεωργίας.
- Η προώθηση των Πράσινων Επιχειρήσεων, μέσω αγοράς των προϊόντων τους, που σέβονται τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.
- Η κατασκευή-ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών. Να σημειωθεί ότι κάθε προσπάθεια αύξησης της ποσότητας του νερού που προορίζεται για αστικές χρήσεις προκαλεί και μία αντίστοιχη αύξηση των ποσοτήτων των προς επεξεργασία υγρών αστικών λυμάτων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι λιγότερο του 70 % των αρχικά χρησιμοποιούμενων ποσοτήτων νερού.
- «Απαίτηση» για επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων από τους υφιστάμενους και υπό κατασκευή βιολογικούς καθαρισμούς και αξιοποίησή τους στη γεωργία, σε αστικές γενικές χρήσεις (πότισμα αστικού πρασίνου, πλύσιμο δρόμων, πυρόσβεση κτλ) και στη βιομηχανία.
- Η κατασκευή-ολοκλήρωση των εγγειοβελτιωτικών έργων της πεδιάδας Άρτας.
- Η αποτροπή κατασκευή έργων μεγάλων φραγμάτων στο όνομα της λανθασμένης ερμηνείας των «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπου το νερό γίνεται αγαθό που το χειρίζονται λίγοι, αλλά και η απαίτηση για συντήρηση των υφιστάμενων φραγμάτων, ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής τους.
- Συλλογή και ταμίευση βρόχινων υδάτων/επιφανειακών απορροών στις οικίες, τα δημόσια κτίρια και χώρους, έτσι ώστε στην συνέχεια να χρησιμοποιούνται στην άρδευση κήπων κ.α.
Κλείνοντας επιβάλλεται η συμπεριφορά μας στη χρήση του νερού να έχει πολιτισμένα χαρακτηριστικά, σεβόμενοι το περιβάλλον και τις δυνατότητές του. Ο ρόλος του σύγχρονου πολίτη απαιτεί δράσεις συνεισφοράς εφαρμόζοντας στην καθημερινότητα μας την εξοικονόμηση νερού στις οικιακές μας δραστηριότητες. Δεν θα πρέπει να σπαταλάμε το νερό άσκοπα και αυτό αποτελεί χρέος στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.
Χρήστος Τσιρογιάννης
Μηχανολόγος Μηχανικός
Τομεάρχης Οργανωτικού & Προγράμματος ΝΔ Νομού Άρτας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου