Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Μεταφέρθηκε η τελευταία ποσότητα ουρανίου από την Ουκρανία προς τη Ρωσία

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η τελευταία μεταφορά εμπλουτισμένου ουρανίου από στρατιωτική αποθήκη της Ουκρανίας προς την Ρωσία.
Η συγκεκριμένη μεταφορά έγινε μέσω σιδηροδρόμου, και σύμφωνα με ειδικό των Η.Π.Α η συγκεκριμένη ποσότητα είναι αρκετή για να κατασκευασθεί πυρηνικό όπλο.
Η κίνηση της μεταφοράς του ουρανίου αποκτά συμβολικό χαρακτήρα, καθώς σχεδιάστηκε για να συμπέσει χρονικά με το διεθνές συνέδριο πυρηνικής ασφάλειας.
Τα 19 κιλά του υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, φορτώθηκαν σε τέσσερα κοντέινερς και μεταφέρθηκαν σε σιδηροτροχιά – μία επιχείρηση που τήρησε υψηλά μέτρα ασφαλείας.
Η συγκεκριμένη ποσότητα είναι η τελευταία που απομακρύνεται από την Ουκρανία, έπειτα από την παρέλευση του διετούς προγράμματος που συμφωνήθηκε με τις Η.Π.Α και την Ρωσία.


Η ολοκλήρωση του προγράμματος μεταφοράς προγραμματίστηκε να συμπέσει με την αυλαία του συνεδρίου για την πυρηνική ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στην Σεούλ στις 26-27 Μαρτίου.
Στο συγκεκριμένο συνέδριο θα παρευρεθούν 50 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των Η.Π.Α, Μπάρακ Ομπάμα και του Ουκρανού προέδρου Viktor Yanukovich.Το συνέδριο θα εστιάσει σε μέτρα προστασίας των πυρηνικών υλικών και εγκαταστάσεων και σε μέτρα πρόληψης της παράνομης διακίνησης.
"Η συγκεκριμένη ποσότητα που μεταφέρεται είναι αρκετή για να κατασκευασθεί ένα πυρηνικό όπλο’’ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Andrew Bieniawski, ο οποίος είναι διευθυντής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Μείωση των Απειλών της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α.
Συνολικά 200 κιλά πυρηνικού υλικού – από το οποίο μπορούν να φτιαχτούν πυρηνικά όπλα – έχουν απομακρυνθεί από την Ουκρανία και έχουν σταλεί πίσω στην Ρωσία (χώρα από την οποία προήλθαν) από τον Μάιο του 2010.
Το υλικό θα παραδοθεί στην πυρηνική εγκατάσταση επανεπεξεργασίας του Mayak η οποία βρίσκεται στα Ουράλια όρη της Ρωσίας.
Το συγκεκριμένο «ταξίδι» διήρκεσε συνολικά πέντε ημέρες.
Ο Bieniawski δήλωσε ότι παρόμοιο πυρηνικό υλικό θα πρέπει να απομακρυνθεί από χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ όπως η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία και το Βιετνάμ μέσω προγραμμάτων με τις Η.Π.Α. μέσα στα επόμενα τέσσερα έτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου