Ως την πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του χαρακτηρίζει τη μάχη που έδωσε ενάντια σε όσους ήθελαν την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Eurogroup μιλά για «ένα πολιτικό σχέδιο που δεν άφηνε στην Ελλάδα καμία πιθανότητα παρά το να φύγει από την Ευρωζώνη». Παράλληλα, αποκαλύπτει στοιχεία από το παρασκήνιο της προσφυγής της Ελλάδας στη διεθνή βοήθεια.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχεται πως υπήρξε η στιγμή που ανησύχησε πραγματικά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Οι αντιδράσεις των αγορών κατέστησαν τόσο παράλογες με έναν τρόπο που φαινόταν όλο και πιο δύσκολο να παρέχουμε μια πολιτική απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε. Ήμουν πάντα αντίθετος σε όσους προσπαθούσαν να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, να έχουν ένα πολιτικό σχέδιο που δεν άφηνε στην Ελλάδα καμία πιθανότητα παρά το να φύγει από την Ευρωζώνη. Ηταν η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας μους ως πρόεδρος του Eurogroup» επισημαίνει.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικρίνει τη λαϊκίστικη στάση γερμανικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και κάποιων πολιτικών, αποδίδοντας τη στάση αυτή σε εσωτερικές πολιτικές επιδιώξεις.
Ο επικεφαλής του Eurogroup εκφράζει την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έδωσε αρκετή έμφαση στην ανάπτυξη και δηλώνει στεναχωρημένος με την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του ελληνικού λαού.
«Αν θέλετε να επανακάμψει η χώρα τότε θα πρέπει να εφεύρετε ένα έξυπνο μείγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και τόνωσης της ανάπτυξης» τονίζει.
Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι στο μέλλον θα προχωρήσει η ιδέα των ευρωομολόγων, ενώ δεν αποκλείει τρίτο πακέτο στήριξης, αν και υπογραμμίζει ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, δεν θα υπάρχει ανάγκη ενός τρίτου πακέτου.
Όσον αφορά στο παρασκήνιο της προσφυγής της Ελλάδας στη διεθνή βοήθεια, ο επικεφαλής του Eurogroup σημειώνει ότι εξ αρχής η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει την παροχή ενός προγράμματος στήριξης.
«Καλέσαμε την Ελλάδα να ζητήσει στήριξη για το πρόγραμμα. Αρχικά, η Ελλάδα δεν ήταν πρόθυμη να υπαχθεί σε ένα πρόγραμμα στήριξης. Ωστόσο, όλοι οι υπόλοιποι θεωρούσαν τότε ότι είχε έρθει η ώρα για την Ελλάδα να ζητήσει τη συγκροτημένη στήριξη από το Eurogroup» δηλώνει στην Καθημερινή.
Σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι ούτε ο ίδιος ήθελε την παρουσία του Ταμείου, ωστόσο στη συνέχεια η θέση αυτή αναθεωρήθηκε.
«Αργότερα φάνηκε ότι θα ήταν καλύτερο για λόγους αξιοπιστίας να έχουμε μαζί μας το ΔΝΤ. Τη συγκεκριμένη άποψη ενστερνιζόταν αρχικά μόνο η Ολλανδία και η Γερμανία, που ωστόσο στη συνέχεια υποστηρίξαμε όλοι μας, καθώς τα κοινοβούλια στην Ολλανδία και τη Γερμανία θα εμφανίζονταν πολύ διστακτικά να βοηθήσουν την Ελλάδα εάν δεν είχαμε τη στήριξη του ΔΝΤ» λέει.
Ο επικεφαλής του Eurogroup παραδέχεται, δε, ότι το ΔΝΤ είχε προτείνει εξ αρχής μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ωστόσο η Ευρωζώνη θεώρησε ότι δεν ήταν η σωστή κίνηση, καθώς δεν γνώριζε ποιες θα μπορούσε να είναι οι συνολικές επιπτώσεις «κι έτσι αποφασίσαμε το άλλο», όπως λέει.
Ερωτηθείς για το εάν θεωρεί πως έχει κάνει λάθη στους χειρισμούς για το ελληνικό ζήτημα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει: «Πιστεύω ότι δεν είμαι απαλλαγμένος από τα λάθη, διότι ήμουν πολύ υπομονετικός, πολύ υπομονετικός απέναντι στην Ελλάδα και πολύ υπομονετικός απέναντι σε αυτούς που ήταν απρόθυμοι σε ό,τι είχε να κάνει με θέματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου