Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Κινήσεις «ματ» από Σαμαρά στη γεωστρατηγική σκακιέρα


Οι επισκέψεις σε Μόσχα, Τελ Αβίβ, Λευκωσία, Πεκίνο, Ουάσινγκτον προετοιμάζουν το έδαφος για ιστορικές συμφωνίες 
Η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα είναι μόνο η αρχή, για να μπει για τα καλά η Ελλάδα στο ενεργειακό παιχνίδι  
«Όταν λέω ''we mean business'', το εννοώ». Η παραπάνω ατάκα του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να προηγήθηκε της τριήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα ακριβώς

πριν ένα μήνα, σε συνέντευξή του στο  ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ,  ωστόσο 
θέτει το περίγραμμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει, από την επόμενη μέρα που θα κληθεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. 
Δεν είναι τυχαίο ότι στο δίμηνο που προηγήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ βρέθηκε σε Ισραήλ, Ρωσία και Κύπρο όπου και είχε συνομιλίες με τους μελλοντικούς ομολόγους του, καθώς όλοι προεξοφλούν ότι θα είναι ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός.
 Ο κ. Σαμαράς σκοπεύει πριν τις εκλογές να ταξιδέψει στο Πεκίνο και στην Ουάσινγκτον, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο έναν κύκλο επαφών και συνομιλιών καθοριστικής σημασίας, που βάζουν ξανά την Ελλάδα στο «κάδρο» με τις χώρες υψηλής γεωστρατηγικής θέσης. 
Τα τελευταία δύο χρόνια με τις επιλογές της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Πολλοί ξέχασαν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας καθώς και τους τομείς όπου η χώρα μας διαπρέπει. Ναυτιλία, τουρισμός, ιστορία και πολιτισμός είναι εκείνοι οι τομείς που όταν συνδέονται με την Ελλάδα αποκτούν άλλη διάσταση. 
Το αν οι παραπάνω τομείς θα συνδυαστούν με μια επιθετική πολιτική στον ενεργειακό τομέα με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου, γεωθερμικών πεδίων, με μια πολιτική αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου που αφορά χρυσό, ουράνιο, λιγνίτη, βωξίτη, νικέλιο, χρώμιο, λευκόλιθο κ.α., είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, καθώς όλες οι προηγούμενες τήρησαν μια στάση από περίεργη έως ύποπτη.   
Σχέδιο ανάπτυξης
Ίσως δεν υπάρχει προηγούμενο, πολιτικός να έχει αναφέρει τόσες πολλές φορές την λέξη «ανάπτυξη».
 Ο Αντ. Σαμαράς κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την υφεσιακή πολιτική που επέλεξε ο Γ. Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Μια πολιτική που δυστυχώς συνεχίζεται και βυθίζει ολοένα και περισσότερο την ελληνική οικονομία.
Πρόκειται για μια πολιτική που επέβαλλαν το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ με τη σύμφωνη γνώμη της απελθούσας κυβέρνησης και τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε όλοι. Αυτή η πολιτική θα πρέπει να θεωρείται ήδη παρελθόν, παρά το Μνημόνιο ΙΙ και τα όσα συνεπάγεται. 
Ήδη στην Ευρώπη έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα «νούμερα» δεν τους βγαίνουν και πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και φέρει σε θετικά πρόσημα τους οικονομικούς δείκτες.
Αυτό εξάλλου επεσήμανε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ, με τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς είχε συνάντηση προκειμένου να συζητήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων στην Ελλάδα. 
Ο κ. Χόγιερ επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ», προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης, δηλαδή οικονομική βοήθεια για επενδύσεις και όχι επιπλέον δάνεια.   
Ισραήλ 
Η διήμερη επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαπίστωσε μεγάλη προθυμία, τόσο από τον πολιτικό κόσμο, όσο και από τους επιχειρηματίες, για την ύπαρξη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο των επαφών του ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα:
 ενέργεια (φυσικό αέριο), ΑΟΖ, τουρισμό και γεωργία. Πολύ υψηλά στις συζητήσεις ήταν και το θέμα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, αλλά και η προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στη χώρα μας. Η στάση του κ. Σαμαρά ήταν σαφής και αποτυπώνεται στην φράση που είπε την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του: 
«Στόχος μας είναι μια -όχι ευκαιριακή- αλλά μακροπρόθεσμη και στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δυο χωρών μας».
 Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σ. Πέρες, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Β. Νετανιάχου, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν, με το αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αβ. Λίμπερμαν, με τον Πρόεδρο του Ισραηλινού Κοινοβουλίου Ρ. Ρίβλιν, με την αρχηγό της αντιπολίτευσης Τζ. Λίβνι, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ντ. Αγιαλόν, καθώς και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.
Ρωσία 
Όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα ο κ. Σαμαράς -στα τέλη Ιανουαρίου- επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες, μέσα στο Κρεμλίνο όμως, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό. Η συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν διήρκησε 75 λεπτά, γεγονός που από μόνο του έχει ξεχωριστή σημασία. 
Ενέργεια, τουρισμός, εξαγωγές, αλλά κυρίως η προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν, όπως και η προοπτική να «ξεπαγώσουν» τα έργα των αγωγών πετρελαίου και αερίου που είχαν δρομολογηθεί επί κυβερνήσεων Καραμανλή. 
Ο Ρώσος Πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για επενδύσεις στην Ελλάδα και εμπλοκή στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε έργα υποδομών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους. 
Σημαντική ήταν και η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον κολοσσό του φυσικού αερίου Gazprom Αλεξέι Μίλερ, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές για την εμβάθυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. 
Ο κ. Μίλερ έθεσε την ιδέα για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, το περισσεύων ηλεκτρικό ρεύμα της οποίας θα μπορούσε να εξάγεται στην Ιταλία.
Σε εγκάρδιο κλίμα ήταν και η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, με τον τελευταίο να εκφράζει την επιθυμία του, να συμβάλλει στο ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας και να βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Κύπρος
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντ. Σαμαράς επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Χριστόφια (ρεπορτάζ σελ. 4). Το Κυπριακό θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας μονοπώλησαν τις συζητήσεις των δύο ανδρών. 
Η Κύπρος με την δραστηριοποίησή της στο «οικόπεδο 12» υπό την κάλυψη του Ισραήλ και τη στήριξη τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ, ουσιαστικά δείχνει τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, εάν θέλει να συμμετέχει στο ενεργειακό παιχνίδι. 
Οι Κύπριοι τόλμησαν με τον Τ. Παπαδόπουλο και τον Δ. Χριστόφια, οι οποίοι λειτούργησαν πατριωτικά, χάραξαν μία κοινή ενεργειακή πολιτική, την οποία ακολούθησαν πιστά τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας στην άκρη μικροκομματικές διαφορές, κοιτώντας μόνο το συμφέρον της Κύπρου. 
Ο κ. Σαμαράς τόνισε με έμφαση από την Μεγαλόνησο πως η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει αντίστοιχες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως εκείνες που ανέλαβε με την αναγνώριση της ΑΟΖ ο Τάσσος Παπαδόπουλος, φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο ποια θα είναι η πρώτη κίνησή του την επομένη των εκλογών. 
Κίνα 
Ο Αντ. Σαμαράς προγραμματίζει το προσεχές διάστημα επίσκεψη στην Κίνα καθώς και στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το ταξίδι στις ΗΠΑ σχεδιάζεται μαζί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Β. Νεντανιάχου, ο οποίος πρόσφατα επανεξελέγη με συντριπτικό ποσοστό στην ηγεσία του Λικούντ και προτίθεται να  κάνει εκλογές ένα μήνα πριν τις αμερικάνικες, στις αρχές του Φθινοπώρου. 
Σε ότι αφορά τη συνεργασία με το Πεκίνο λιμάνια και τρένα βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα, με τους Κινέζους να υποσχεθεί νέα… κανάλια εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς ανατολάς. Με τη φόρα που έχει πάρει ο κ. Σαμαράς δεν θεωρείται απίθανη μια επίσκεψη και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν και είναι περισσότερο πιθανό να συμβεί αυτό μετά τις εκλογές. 
Να θυμίσουμε ότι στα μέσα Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, είχε συνάντηση στη Βουλή με τον Αντ. Σαμαρά, σε κλίμα όπου η θετική… ενέργεια περίσσευε!
1. Η επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα ξεπάγωσε τις σχέσεις με τη Ρωσία και τον Πούτιν 
2. Συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία με τον Νετανιάχου
3. Διαρκής στήριξη στην Κύπρο και τον Δ. Χριστόφια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου