Πρόταση νόμου κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης με θέμα «την προστασία και αειφόρο χρήση του εδάφους».
Η πρόταση συνδέεται ευθέως με τα τεχνικά έργα (δημόσια και ιδιωτικά) και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία για την Ήπειρο, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κατολισθήσεων και διάβρωσης του εδάφους.
Βασίζεται στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από σχετικές αποφάσεις διεθνών Οργανισμών (όπως ο ΟΗΕ) και από σχέδιο ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον καθορισμό ενός πλαισίου προστασίας του εδάφους, η οποία είχε συζητηθεί (χωρίς όμως να θεσμοθετηθεί) πολλές φορές στα Συμβούλια Περιβάλλοντος της ΕΕ, την περίοδο 2007-2009 στα οποία μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης ως υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, και εντεύθεν.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στη χώρα μας μία ολοκληρωμένη πολιτική για το έδαφος. Ορισμένες πτυχές της προστασίας του είναι διάσπαρτες στην εθνική νομοθεσία. Ωστόσο, οι ισχύουσες διατάξεις, ακόμη και όταν εφαρμόζονται πλήρως, έχουν ως αποτέλεσμα μια αποσπασματική και ελλιπή προστασία, καθώς δεν καλύπτουν το σύνολο των εδαφών, ούτε όλες τις αναγνωρισμένες απειλές. Για τους λόγους αυτούς, η υποβάθμιση του εδάφους συνεχίζεται.
Η πρόταση νόμου του Σταύρου Καλογιάννη βασίζεται στις αρχές της προφύλαξης, της ανάληψης προληπτικής δράσης, της επανόρθωσης της περιβαλλοντικής ζημιάς κατά προτεραιότητα στην πηγή και στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», περιλαμβάνει δε, μεταξύ άλλων:
-μέτρα πρόληψης της ρύπανσης από τους χρήστες της γης,
-μέτρα για περιορισμό της στεγανοποίησης του εδάφους,
-εντοπισμό των περιοχών που διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης, απομείωσης των οργανικών υλών του εδάφους, συμπύκνωσης, αλάτωσης και κατολισθήσεων, προγράμματα μέτρων απορρύπανσης,
-εκπόνηση εθνικής στρατηγικής αποκατάστασης ρυπασμένων περιοχών, όπως χώροι ταφής απορριμμάτων, αεροδρόμια, λιμάνια, εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κλπ,
-ευαισθητοποίηση των πολιτών,
-κυρώσεις για
τους παραβάτες των διατάξεων του νόμου.Ο Σταύρος Καλογιάννης απέστειλε την πρόταση νόμου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, στην Ελληνική Εδαφολογική Εταιρεία και σε άλλους φορείς για να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλείται κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή εκπρόσωπος φορέα να καταθέσει τις απόψεις του:
- είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: skaloyan@parliament.gr,
- είτε στην ταχυδρομική διεύθυνση: Καλούδη 10, 45221, Ιωάννινα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου