Άμεση ήταν η παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Παπανικολάου, στην αναφορά της έκθεσης της τρόικας για ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο. Δύο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Παπανικολάου, στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και της συζήτησης σχετικά με την ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών, έθεσε το ζήτημα ενώπιον των Επιτρόπων Μισέλ Μπαρνιέ, Λάζλο Αντόρ και Σίιμ Κάλας.
Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι στην έκθεση που αφορά στην απασχόληση στον δημόσιο τομέα αναφέρεται η μεταφορά στο αποθεματικό εργασίας για πλεονάζον προσωπικό 15.000 υπαλλήλων πριν από την απόλυσή τους και ζήτησε να πληροφορηθεί αν η Κομισιόν ζητά ευθέως από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
«Έχουμε στο πλαίσιο της ελληνικής περίπτωσης μια έκτακτη κατάσταση, η οποία απαιτεί έκτακτα μέτρα», είπε ο Επίτροπος Μπαρνιέ, χωρίς να πάρει σαφή θέση. Εξίσου αμφίσημη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Αντόρ, που επισήμανε ότι «πολλοί στον δημόσιο τομέα» εργάζονται με τρόπο «αναποτελεσματικό».
Ειδικότερα, ο Επίτροπος για Θέματα Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων
και Ένταξης, κ. Αντόρ, απαντώντας σημείωσε πως καταρχήν ζητείται συναίνεση καθώς η κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα δεν ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσε να διαρκέσει. Παράλληλα, τόνισε ότι αντιμετωπίζονται πολύ μεγάλες δυσκολίες με τις χώρες που βρίσκονται υπό το πρόγραμμα της τρόικας και πως η είσοδος και άλλων κρατών μελών σε ύφεση κατά το 2012 δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Επίτροπος για Θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, κ. Μπαρνιέ, υπογράμμισε πως στο πλαίσιο της ελληνικής περίπτωσης έχουμε μια έκτακτη κατάσταση, η οποία απαιτεί έκτακτα μέτρα και αυτό προϋποθέτει προσπάθεια από όλους και ιδίως από τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, να αξιοποιήσει προκειμένου να εξέλθει από την κρίση.
*Τα πλήρη κείμενα και video των παρεμβάσεων των κκ. Παπανικολάου και των κκ Αντόρ και Μπαρνιέ καθώς και των δευτερολογιών τους βρίσκονται διαθέσιμα στον ιστότοπο: http://www.europarl.europa.eu/sed/speeches.do (ώρα 16:04).
Ακολουθεί η ανεπίσημη απομαγνητοφώνηση των παρεμβάσεων:
Γ. Παπανικολάου:
«Γνωρίζουμε όλοι την συζήτηση που λαμβάνει χώρα ειδικά για την Ελλάδα σε σχέση με τον υπέρογκο δημόσιο τομέα και την ανταγωνιστικότητά της – αφού αυτή είναι και η συζήτηση σήμερα. Πριν από λίγη ώρα – φαντάζομαι το γνωρίζετε - δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα έκθεση για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Στην σελίδα 36 της έκθεσης που αφορά στην απασχόληση στον δημόσιο τομέα, σας διαβάζω επακριβώς: «Η κυβέρνηση έχει δηλώσει τη δέσμευσή της να μειώσει τη δημόσια απασχόληση τουλάχιστον κατά 150 000 θέσεις κατά την περίοδο 2011-15. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, αναμένεται να εφαρμόσει αυστηρά τον υφιστάμενο αριθμητικό κανόνα μεταξύ εισροών και εκροών του προσωπικού, μείωση των συμβατικών της απασχόλησης, και μεταφορά στο αποθεματικό εργασίας για πλεονάζον προσωπικό 15 000 υπαλλήλων πριν από την απόλυσή τους. Σας ρωτώ ευθέως, αφού η Επιτροπή μετείχε στην σύνταξη αυτής της έκθεσης. Ζητείται η απόλυση εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα ως ένα από τα μέτρα ανάταξης της ανταγωνιστικότητάς της;»
Λ. Αντόρ:
«Αγαπητά μέλη, ξέρετε ότι η κατάσταση είναι έκτακτη. Και ξέρετε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει κάθε προσπάθεια μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα - και όχι μόνο ευρωπαϊκά - και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βρούμε τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων και να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη, η Νομισματική Ένωση, θα γίνει πιο σταθερή και πιο δυναμική. Μπορούμε να συζητήσουμε τα επιμέρους θέματα στο ελληνικό πλαίσιο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Βλέπουμε ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε μία εικόνα εισόδου σε ύφεση για την πλειοψηφία των κρατών μελών και έχουμε πάρα πολλές δυσκολίες για τις χώρες του προγράμματος. Το βασικό θέμα είναι να αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική πολιτική σταθερότητα, μετά από την περίοδο προσαρμογής να διασφαλίσουμε την επιστροφή σε μία σωστή χρηματοδότηση της πραγματικής αγοράς και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι ακόμη και κάτω υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες υπάρχουν επενδύσεις. Και αυτό προσπαθεί να κάνει η Task Force στην Ελλάδα. Πρόσφατα, εδώ και λίγες ημέρες είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με τον κ. Πρωθυπουργό- τον κ. Παπαδήμο- στις Βρυξέλλες, με τον κ. Μπαρόζο και με οχτώ Επιτρόπους που εργάζονται για τα θέματα της Ελλάδος, κάνουμε τα μέγιστα έτσι ώστε να συνεχίσουν οι εισροές προς την Ελλάδα και ελπίζουμε αυτό να οδηγήσει στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Μ. Μπαρνιέ:
«Να προσθέσω εκφράζοντας την κατανόηση μας πλήρως για αυτά που είπε ο κ. Παπανικολάου σχετικά με τις απαιτήσεις, την σκληρότητα, ίσως και την δυσκολία εφαρμογής αυτού του προγράμματος όπως το έχει συστήσει η τρόικα. Έχουμε στο πλαίσιο της ελληνικής περίπτωσης μια έκτακτη κατάσταση η οποία απαιτεί έκτακτα μέτρα. Και η Ε.Ε. και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έπαιξαν τον ρόλο τους που ήταν να παίξουν, όπως και οι ελληνικές αρχές άλλωστε, αποδεχόμενοι από κοινού σκληρά μέτρα είναι αλήθεια. Θα ήθελα κ. Παπανικολάου να συνδέσω το θέμα αυτό με την συζήτηση που θα έχουμε με θέμα το ζήτημα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Έπρεπε να πάρουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα, για να ξεφύγουμε από μια δύσκολη κατάσταση. Αυτό απαιτεί προσπάθειες από όλους και κυρίως από τον ελληνικό λαό. Εγώ όμως, θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η χώρα σας έχει πραγματικά πλεονεκτήματα και μέσω της τουριστικής βιομηχανίας της, η οποία είναι από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη, λόγω της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς. Και έχει μια ναυτική ικανότητα πολύ σημαντική, και έχει μια γεωργική ικανότητα εξίσου σημαντική. Για αυτό αν αναφερθούμε στην εσωτερική αγορά που είναι ο πραγματικός χώρος της Ευρ. Οικονομίας, μια αγορά η οποία είναι ανοικτή, λειτουργεί καλά, θα πρέπει εκεί να παίξει τον ρόλο της η δική σας χώρα και εκεί θα βρούμε ακριβώς τις βάσεις της ανάκαμψης και στον τομέα της απασχόλησης. Το θέμα της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών αν θέλετε, κατά κάποιο τρόπο εντάσσονται στις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε εμείς για την ανάκαμψη της απασχόλησης στο εσωτερικό της αγοράς».
Δευτερολογία Γ. Παπανικολάου:
«Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις που μου δώσατε. Δεν μου απαντήσατε όμως συγκεκριμένα στο ερώτημα που σας υπέβαλα. Και επαναλαμβάνω, έχουμε σήμερα μία νέα έκθεση της Τρόικας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρεται στον υπέρογκο δημόσιο τομέα, τί μέλει γενέσθαι με τους ανθρώπους εκείνους και τους αριθμούς που αναφέρει η έκθεση ότι είναι πλεονάζον προσωπικό. Θα μπορέσουν να παραμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται; Κύριοι Επίτροποι αντιλαμβάνομαι αυτά που μου είπατε, όμως η κρίση δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι και οι άνθρωποι και όλη αυτή την περίοδο με τις πολιτικές της Τρόικας, οι οριζόντιες περικοπές το μόνο που έκαναν ήταν να βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση. Σας ευχαριστώ γι’ αυτά που είπατε, αλλά και πάλι είναι γενικές αναφορές. Μπορούμε να έχουμε πιο συγκεκριμένη προσέγγιση από εσάς»;
Δευτερολογία Επιτρόπου Λ. Αντόρ:
«Πρέπει να υπάρξει μια κάποια συναίνεση ότι πράγματι η κατάσταση που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δεν ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσε να διαρκέσει και αυτό δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα και στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός εργάζεται πολύ. Το γνωρίζουμε από τις στατιστικές. Η κατάσταση επίσης δημιουργήθηκε και από τον τρόπο τον αναποτελεσματικό με τον οποίο εργάζονται πολλοί στον δημόσιο τομέα. Η αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα θα πρέπει να βελτιωθεί και αυτό εν μέρει θα βοηθήσει την οικονομία και θα διασφαλίσει ότι και η κοινοτική βοήθεια μέσω των διαρθρωτικών ταμείων θα χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Έχει υπάρξει πρόοδος. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο δεν εφαρμόστηκε πολύ καλά κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ο ρυθμός εφαρμογής και απορρόφησης τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί και αυτό συμβάλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, προωθεί την επιχειρηματικότητα και βοηθά και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και αυτό το συζητήσαμε με τον κ. Παπαδήμο πριν από δύο εβδομάδες. Εγώ στο τέλος του μηνα θα πάω στην Αθήνα και θα δω επιτόπου το πώς εξελίσσονται τα πράγματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου