Πολλά τα περιστατικά στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων - Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες
Ένας νέος μεταλλαγμένος ιός της γρίπης που ονομάζεται «Γιαμαγκάτα» είναι υπεύθυνος για πολλά από τα περιστατικά που καταγράφονται στη χώρα μας. Πρόκειται για μία μορφή του ιού της γρίπης τύπου Β και χαρακτηρίζεται από... υποτροπές της νόσου, λίγα 24ωρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων δέχονται τις τελευταίες ημέρες πολλούς νοσούντες από τη γρίπη, ωστόσο, τα περιστατικά δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία.
Το ίδιο υποστηρίζει και το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, τα επίπεδα της γρίπης φέτος είναι καλύτερα από πέρυσι πανελλαδικά.
Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, τη φετινή περίοδο νοσηλεύτηκαν στην εντατική λόγω γρίπης συνολικά 72 άτομα, ενώ στην περυσινή επιδημία της «γρίπης των χοίρων» νοσηλεύτηκαν στην εντατική 355.
Αντίστοιχη μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται σε γρίπη, από 149 την περυσινή περίοδο σε 17 φέτος.
Τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν φέτος
στην Ελλάδα είναι ο υπότυπος Α(Η3Ν2) και ο τύπος Β(Yamagata).Ο περυσινός πανδημικός ιός Η1Ν1 έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αφού από τα 620 δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση μόνο ένα βρέθηκε θετικό.
Όπως αναφέρουν όμως οι ειδικοί, ο φετινός υπότυπος Α, που είναι δυνατόν να προκαλέσει επιπλοκές, έχει εμφανίσει μεταλλάξεις το τελευταίο διάστημα και δεν καλύπτεται πλέον από το φετινό εμβόλιο.
To ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Σύμφωνα, με το Υπουργείο Υγείας, η γρίπη βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα στην κορύφωσή της, έχοντας καθυστερήσει να εκδηλωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα για περίπου τρεις εβδομάδες με ένα μήνα ακόμη, άρα όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο –ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες- πρέπει να σπεύσουν.
Εμβολιασμός για προστασία
Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας, το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο δεν καλύπτει το συγκεκριμένο στέλεχος και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει οι ασθενείς να απευθύνονται στο γιατρό προκειμένου να προλάβουν επιπλοκές, όπως παρατεταμένος βήχας και άσθμα.
Το υπάρχουν εμβόλιο που διατίθεται στα φαρμακεία μπορεί να καλύπτει μόνο σε ποσοστό 50%, θεωρείται ωστόσο ένας αξιόπιστος τρόπος για προστασία.
Το ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι ότι στη χώρα μας τα περιστατικά είναι μοιρασμένα κατά 50% στα στελέχη Α και Β σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου κυριαρχεί η πιο βαριά μορφή της γρίπης (τύπου Α) σε ποσοστό 95%.
Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος ασθενεί τις ημέρες αυτές από γρίπη, έδωσε χθες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου.
Πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε και στα εμβόλια της γρίπης που είχαν αγορασθεί όταν είχε ξεσπάσει η επιδημία της γρίπης και έμειναν ως απόθεμα στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας αφού δεν είχαν χρησιμοποιηθεί.
Εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας επιστρέφει τις τεράστιες ποσότητες που είχαν αγορασθεί προκειμένου να εισπράξει πίσω τα χρήματα που είχε δώσει γεγονός που δε βρίσκει σύμφωνες όλες τις παρασκευάστριες εταιρείες.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας: «Θα τα πάρουμε πίσω όλα τα λεφτά από τα εμβόλια. Θα κερδίσουμε τις εταιρείες».
Συμπτώματα και οδηγίες αντιμετώπισης
Στην ενημέρωση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας από τους επιστήμονες, τονίστηκε ότι η γρίπη είναι μια αυτοϊώμενη λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία όμως αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, όπως χρόνιους ασθενείς, παιδιά αλλά και ηλικιωμένους.
Τα συμπτώματα της γρίπης δεν διαφέρουν από αυτά του κοινού κρυολογήματος, με κύριο χαρακτηριστικό τον υψηλό πυρετό και τις μυαλγίες. Τα συμπτώματα διαρκούς 3- 5 ημέρες και συνήθως υποχωρούν σταδιακά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η έντασή τους ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, οι ειδικοί συνιστούν την επίσκεψη σε γιατρό, ο οποίος θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες παρότι το τεστ που γίνεται για την επιβεβαίωση ότι πρόκειται για στέλεχος της γρίπης, αργεί.
Οι ειδικοί συνιστούν ανάπαυση στο σπίτι, λήψη υγρών, αντιπυρετικών, αποσυμφορητικών και αναλγητικών φαρμάκων. Είναι λάθος η χρήση των αντιβιοτικών, ενώ ειδικά αντιικά φάρμακα για τη γρίπη θα πρέπει να χορηγούνται μόνο μετά από παρότρυνση και συνταγή γιατρού.
Παράλληλα, τονίζουν ότι υπάρχει πρόληψη για τους ιούς της γρίπης, μέσω του εμβολιασμού, της ολοκληρωμένης διατροφής και της καλής υγιεινής.
Πηγή: Πρωινά Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου