Την πολιτική έγκριση του Eurogroup απέσπασε το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ευρω-ομάδας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικύρωση του προγράμματος θα γίνει την Τετάρτη στη συνάντηση της ομάδας εργασίας του Eurogroup, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθεί ότι τηρήθηκαν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες.
O πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, ενώ όπως ξεκαθάρισε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι οι Έλληνες ομολογιούχοι δεν θα αντιμετωπιστούν ευνοϊκά σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Σημείωσε ακόμη ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 117% του ΑΕΠ το 2020.
Παράλληλα, χαιρέτισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο δάνειο. Nωρίτερα, με διευκρινιστική του ανακοίνωση το ΔΝΤ γνωστοποίησε ότι το συνολικό ποσό με το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εισηγείται να συμμετάσχει το Ταμείο στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα ανέρχεται στα 28 δισ. ευρώ.
«Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Διευρυμένου
Ταμείου (EFF) για την Ελλάδα, το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προτείνει για εξέταση στο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, είναι 28 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Διευκρίνισε ακόμη ότι το προηγούμενο τριετές πρόγραμμα (SBA) για την Ελλάδα ακυρώνεται και αντικαθίσταται από νέο πρόγραμμα (EFF), που αναμένεται να είναι τετραετές.Ράιχενμπαχ: Κλειδί ο τραπεζικός τομέας
Στο μεταξύ, μιλώντας στο Mega, ο Χορστ Ράιχενμπαχ χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τον τρόπο εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος και δήλωσε «ανακουφισμένος με όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για ώθηση της οικονομίας είναι η σωστή λειτουργία του τραπεζικού τομέα. «Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και θα χρειαστεί την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να διαθέσει τα χρήματα που θα πάρει απ' την ΕΕ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει απευθείας η Ευρώπη πρέπει να γίνει μέσω του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ομάδα Κρούσης δεν είχε ποτέ τη φιλοδοξία να αντικαταστήσει την ελληνική κυριαρχία και την ελληνική κυβέρνηση. «Αντιθέτως, πάντα υποστηρίζαμε και το έχω τονίσει επανειλημμένως ότι απαιτείται ελληνική κυριότητα προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην Ελλάδα», σημείωσε.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα τον Ιούνιο ο κ. Ράιχενμπαχ απάντησε: «Τώρα είχαμε μια πρώτη ανακούφιση. Ελπίζω τις επόμενες μέρες τα πράγματα να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά και το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ελπίζω όλα να κυλήσουν ομαλά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου