Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο Στ.Καλογιάννης


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρος Καλογιάννης εκπροσώπησε την χώρα μας στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα στις 20/12/2012 στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Μεταφορών της Ε.Ε. εξέτασαν σειρά σοβαρών θεμάτων, που σχετίζονται με την εφαρμογή κοινών κανόνων και δράσεων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών.
Αναλυτικότερα: 
- Οι Υπουργοί Μεταφορών υιοθέτησαν κοινή προσέγγιση για την νέα Οδηγία για τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους.
Με την Απόφαση που υιοθετήθηκε, θεσπίζονται επικαιροποιημένοι, εναρμονισμένοι κανόνες για τον τεχνικό έλεγχο των αυτοκινήτων και των ρυμουλκουμένων τους, ώστε να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος. Η νέα Οδηγία συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου δραστικής μείωσης του αριθμού των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα έως το 2020. Η Οδηγία θα έχει επίσης πολύ ευνοϊκές επιπτώσεις στη μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο των οδικών μεταφορών λόγω καλύτερης συντήρησης των οχημάτων. 
- Επί πλέον, οι Υπουργοί Μεταφορών ομοφώνως υιοθέτησαν συμπεράσματα για την «Εξωτερική πολιτική αερομεταφορών της ΕΕ – Αντιμετώπιση των μελλοντικών
προκλήσεων». Στα συμπεράσματα τονίζεται η ανάγκη υιοθέτησης νέας εξωτερικής πολιτικής αερομεταφορών της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο τρόπο οι πολλές προκλήσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια για τον αεροπορικό τομέα, ιδίως εκ μέρους της Ρωσίας και των αεροπορικών εταιριών των χωρών του Κόλπου,  και η ανάγκη να διατηρήσει η Ευρώπη έναν ισχυρό και ανταγωνιστικό κλάδο αερομεταφορών.
Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές αερομεταφορές χρειάζονται ένα ισχυρότερο πλαίσιο λειτουργίας, όπου να μπορεί να αναπτυχθεί ανοικτός και δίκαιος ανταγωνισμός, και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με μια πολύ πιο συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τις εξωτερικές σχέσεις των αερομεταφορών. 
- Επίσης, το Συμβούλιο ενέκρινε κείμενο Απόφασης σχετικά με την υπογραφή της Ευρωμεσογειακής Συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ. Η Συμφωνία θα υπογραφεί μετά την διεξαγωγή των προσεχών εκλογών στο Ισραήλ. 
- Το Συμβούλιο εξέτασε την Έκθεση προόδου της Κυπριακής Προεδρίας για την πρόταση κανονισμού για τη σύσταση του νέου χρηματοδοτικού οργάνου «Connecting Europe Facility». Η Ελλάδα παρακολουθεί πολύ στενά την πρόοδο του φακέλου, αφού τα θέματα που περιλαμβάνονται σε αυτόν συνδέονται με τις χρηματοδοτήσεις έργων υποδομών μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, την περίοδο 2014-2020. 
- Τέλος, το Συμβούλιο ενημερώθηκε από την Επιτροπή  για τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά την εφαρμογή του συστήματος εμπορίας εκπομπών στις αεροπορικές μεταφορές (ETS). Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με μεγάλες τρίτες χώρες εξετάζουν όλο το φάσμα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και των εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν για την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη εφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής νομοθεσίας.  
Στο δεύτερο μέρος του Συμβουλίου, οι Υπουργοί αρμόδιοι για τις Τηλεπικοινωνίες υιοθέτησαν την Έκθεση Προόδου της Κυπριακής Προεδρίας σχετικά με τα ευρωπαϊκά συστήματα δορυφορικής ραδιοπλόηγησης, και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην επερχόμενη Ιρλανδική Προεδρία ώστε να ολοκληρωθεί ο νέος Κανονισμός για τη δημιουργία και τη λειτουργία των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης
- Για το νέο προτεινόμενο από την Ε. Επιτροπή Κανονισμό για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, τις ηλεκτρονικές υπογραφές και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης (e-IDAS), το σύνολο των Υπουργών εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας εγχείρημα που θα συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, αν και η πρόταση θα πρέπει να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας.
- Επιπλέον, οι Υπουργοί υιοθέτησαν ομόφωνα τις δυο Εκθέσεις Προόδου της Κυπριακής Προεδρίας σχετικά με τους προσανατολισμούς για τα διευρωπαϊκά δίκτυα τηλεπικοινωνιών (TELE-Guidelines) και την επαναχρησιμοποίηση των  πληροφοριών του δημοσίου τομέα (PSI). Οι προσανατολισμοί αυτοί θα συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. 

- Όσον αφορά  την Στρατηγική «Ευρώπη 2020», οι Υπουργοί αρμόδιοι για τις Τηλεπικοινωνίες αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε  Ευρωπαϊκό Επίπεδο καθώς και στο κάθε κράτος μέλος. Κοινή πεποίθηση ήταν ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών, όπως οι υπηρεσίες e-commerce, e-health, e-justice, e-procurement, κ.α. Οι Υπουργοί επεσήμαναν επίσης την ανάγκη για ενίσχυση δράσεων σχετικών με την κατάρτιση των ευρωπαίων πολιτών στην χρήση του διαδικτύου και των Τεχνολογιών Πληροφορικής Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε εκτενής αναφορά στο χρηματοδοτικό εργαλείο «Διευκόλυνση - Συνδέοντας την Ευρώπη - Connecting Europe Facility (CEF)» καθώς και στο ρόλο των κρατικών ενισχύσεων και το συνδυασμό του CEF με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.    
- Για το θέμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρος Καλογιάννης, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει από την δική της πλευρά όλα τα αναγκαία βήματα, ώστε με τον νέο  Κανονισμό Λειτουργίας του ENISA, ο Οργανισμός να συνεχίσει εντατικότερα το έργο του.
- Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρος Καλογιάννης, είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο Υπουργό αρμόδιο για τις Τηλεπικοινωνίες σε συνέχεια της επιτυχούς συνάντησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Βουλγαρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17/12/2012 στην Αθήνα και είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understating -MoU ) μεταξύ των δυο χωρών. Τέλος, ο κ. Σ. Καλογιάννης είχε συνάντηση εργασίας με την Αντιπρόεδρο της Ε. Επιτροπής, κα. Neelie Kroes, για θέματα της αρμοδιότητάς της που αφορούν την Ελλάδα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου