Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Λιγότεροι ευρωβουλευτές για 11 χώρες


Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Εσθονία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία θα είναι οι χώρες που θα χάσουν τη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 22 και 25 Μαρτίου.
 Η απόφαση που πάρθηκε την Τετάρτη (13 Μαρτίου) ήταν απαραίτητο να συμμορφώνεται με το όριο των 751 θέσεων που ορίζει η Συνθήκη της Λισαβόνας και να αφήνει χώρο για την Κροατία, η οποία θα έχει 12 ευρωβουλευτές, έναν λιγότερο από προηγούμενες προβλέψεις.
 Το Κοινοβούλιο αριθμεί 754 ευρωβουλευτές. Προκειμένου οι αριθμοί να συμφωνούν με τη Συνθήκη της Λισαβώνας, η Γερμανία θα χάσει τρεις από τις 99 θέσεις φτάνοντας να έχει 96 ευρωβουλευτές, ο μέγιστος αριθμός που επιτρέπει η Συνθήκη.
 Η κατανομή των εδρών για το νομοθετικό σώμα το 2014-2019 θα πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από 536, με 111 κατά και 44 αποχές. Οι δημογραφικές αλλαγές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι «οι απώλειες περιορίζονται το πολύ σε μια θέση ανά κράτος μέλος», προσθέτει το ψήφισμα.
 Ο συν-εισηγητής Rafał Trzaskowski (Ευρωπαϊκό Λαϊκό
Κόμμα, Πολωνία) δήλωσε ότι αν οι νομοθέτες είχαν λάβει μια πιο αυστηρή προσέγγιση, στη συνέχεια, ορισμένα κράτη μέλη θα είχαν κερδίσει έδρες και άλλα θα είχαν χάσει περισσότερες από μία.
 «Θα μπορούσαμε όμως να δούμε ρεαλιστικά μια ριζική λύση να γίνεται αποδεκτή είτε από την παρούσα Βουλή ή το Συμβούλιο?» αναρωτήθηκε.
 Ο συν-εισηγητής του Roberto Gualtieri (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ιταλία) χαρακτήρισε την απόφαση «τουλάχιστον ατελή σε σχέση με τις ενδεχόμενες λύσεις».
 Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Andrew Duff (ALDE) υποστήριξε ότι οι εισηγητές είχαν προσπαθήσει να είναι ρεαλιστές, «αλλά προφανώς, ο ρεαλισμός δε σημαίνει τελειότητα».
  «Η εμπειρία μας διδάσκει ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί μια μαθηματική φόρμουλα που είναι σαφής και διαφανής ένα μόλις χρόνο πριν από τις εκλογές. Συνεπώς, το ζήτημα αυτό πρέπει να ανοίξει εκ νέου στη Συνέλευση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2015», δήλωσε ο Duff.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου