Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 468.000 συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε. το 2011


«Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2011 εντοπίστηκαν να διαμένουν παράνομα στα κράτη μέλη της ΕΕ 468.600 υπήκοοι τρίτων χωρών (505.140 το 2010). Μεταξύ αυτών, οι πρώτες πέντε χώρες ιθαγένειας (σε φθίνουσα σειρά) ήταν: το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία» υπογραμμίζει η αρμόδια Επίτροπος για Θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστρομ έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. 
Στην γραπτή ερώτησή του, ο κ. Παπανικολάου τονίζει πως ο κύριος όγκος παρατηρείται, όπως είναι επόμενο, στα κράτη μέλη των οποίων τα σύνορα αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ενώ, απευθυνόμενος προς την Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί τον ακριβή αριθμό παράνομων μεταναστών που επιστρέφεται στις χώρες προέλευσης.
Απαντώντας η Επίτροπος Μάλμστρομ ανέφερε πως 163.035 υπήκοοι τρίτων χωρών επέστρεψαν στην χώρα καταγωγής ή προέλευσης, κατόπιν διαταγής εγκατάλειψης της χώρας υποδοχής το 2011 (197.865 το 2010). Μεταξύ αυτών, οι πρώτες πέντε χώρες ιθαγένειας (σε φθίνουσα σειρά, το 2011) ήταν: το Μαρόκο, η Σερβία, η Ινδία, η Ουκρανία, η Αλβανία. Παράλληλα, η Σουηδή
Επίτροπος εκφράζει ικανοποίηση για το ποσοστό απορρόφησης των προβλεπόμενων πόρων του Ταμείου Επιστροφών από τα κράτη μέλη, σημειώνοντας πως αναμένεται να είναι υψηλότερη από 70% δεδομένης της μεγαλύτερης πείρας που απέκτησαν με το πέρασμα του χρόνου οι εθνικές αρχές των κρατών μελών.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Ο αριθμός που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά μόνο εκείνους οι οποίοι τελικά εντοπίζονται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στην Ευρώπη. Αποδεικνύεται επομένως πως οι αριθμοί από την παράνομη μετανάστευση στην Ε.Ε. παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί πιέζοντας μάλιστα δυσανάλογα χώρες όπως, η Ελλάδα, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και καθιστώντας απαραίτητες περισσότερο θαρραλέες και αλληλέγγυες δράσεις από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εσωτερικής επανεγκατάστασης αιτούντων ασύλου, το οποίο θα βασίζεται σε μια ρήτρα κατανομής για την κάθε χώρα, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς τη δικαιότερη κατανομή του βάρους της παράνομης μετανάστευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου