Η απόφαση του Eurogroup να επιβάλει φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης της Κομισιόν με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης στις 21-22 Μαρτίου στη Μόσχα, τόνισαν διπλωμάτες στην EurActiv.
Στις 21 Μαρτίου οι Επίτροποι θα συναντηθούν με Ρώσους ομολόγους τους διμερώς, ενώ την επόμενη μέρα το κολλέγιο των Επιτρόπων θα πραγματοποιήσει συζήτηση ολομέλειας με τους Ρώσους υπουργούς και τον πρωθυπουργό Dmitry Medvedev. Έχει προβλεφθεί επίσης διμερής συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν José Manuel Barroso και του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Παραβιάζοντας την προηγούμενη πρακτική εγγύησης των καταθέσεων, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν το σαββατοκύριακο έναν εφάπαξ φόρο στις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες ως μέρος ενός δανείου διάσωσης ύψους 10δις €. Το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε πανηγυρικά την πρόταση.
Ο Putin αποκάλεσε τον φόρο «άδικο, αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο» ενώ η Μόσχα δήλωσε οργισμένη για το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ για την Κύπρο.
Η Ρωσία προειδοποιεί για «ντόμινο»
Ο ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Vladimir Chizhov, μίλησε στις 19 Μαρτίου
σε υψηλούς τόνους εναντίον του φόρου στις καταθέσεις.
«Η απόφαση αυτή έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις για την Κύπρο και έχει τον κίνδυνο του ντόμινο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης», είπε. Τόνισε ότι η Μόσχα έχει συζητήσει την πιθανότητα να δώσει δάνειο διάσωσης στην Κύπρο διμερώς αλλά και μαζί με την ΕΕ.
Ο ρώσος διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι η απόφαση εισαγωγής φόρου στις καταθέσεις είναι «παρόμοια με ισχυρή απαλλοτρίωση».
«Δεν ανησυχούμε για τα συγκεκριμένα ποσοστά, αλλά για την αρχή της ισχυρής απαλλοτρίωσης», τόνισε. Πρόσθεσε ότι όταν ανοίξουν οι τράπεζες, ο κόσμος θα αποσύρει μαζικά τις καταθέσεις του, οδηγώντας σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
«Στις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο δεν είναι μόνο αποταμιεύσεις πολιτών, αλλά και λογαριασμοί εταιρειών. Συνεπώς, μέχρι να λυθεί, αυτό το πρόβλημα θα ανησυχεί την ρωσική κυβέρνηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα εκπλαγεί εάν το ζήτημα δεν εγερθεί στη συνάντηση στελεχών ΕΕ-Ρωσίας.
«Παγίωση της εμπιστοσύνης»
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η Κύπρος δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης, αλλά δεν απέκλεισε ότι θα συζητηθεί το θέμα. Τέτοιες συναντήσεις, είπε, συνήθως χαρακτηρίζονται από «απεμπλοκή σε πολιτικό επίπεδο» και έχουν τη δυναμική «οικοδόμησης στρατηγικής εμπιστοσύνης».
Ενέργεια
Επίσης αναμένεται να συζητηθεί η εξέλιξη της αγοράς ενέργειας μέχρι το 2050. Η έμφαση στην μακροπρόθεσμη προοπτική αποτελεί σημάδι ότι και οι δύο πλευρές έχουν μια σχέση «win-win» σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια, συνέχισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ερωτηθείς εάν συζητηθεί η καταγγελία εναντίον της Gazprom, ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό αποτελεί ένα νομικό ζήτημα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ανταγωνισμού της Κομισιόν.
«Δεν υπάρχουν πολιτικές προθέσεις πίσω από αυτή την υπόθεση, συνεχίζουμε τις έρευνες, συλλέγουμε δεδομένα και είμαστε ακόμη σε αυτό το στάδιο, δεν προβαίνουμε σε συμπεράσματα», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου