Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο Αντώνης Μπέζας στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας «Προϋπολογίζοντας την κρίση»


Εκδήλωση με θέμα «Προϋπολογίζοντας την κρίση» διοργάνωσε το «Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προϋπολογισμού» της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, την Τετάρτη    13.3.2013 στα  κεντρικά Γραφεία  της Νέας Δημοκρατίας  στην Αθήνα. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, ενώ την εκδήλωση, στην οποία  συμμετείχε πλήθος εκπροσώπων φορέων της αγοράς, συντόνισε η υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου κ. Φωτεινή Βρύνα. Αναδείχθηκαν και συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έλληνα καταναλωτή, ώστε να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για τον ίδιο και την οικογένειά  του  και παράλληλα δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Παρατηρητήριο  Οικογενειακού Προϋπολογισμού της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και του εισοδήματός της. 
Αναφερόμενος στην γενικότερη κατάσταση της οικονομίας ο κ.  Μπέζας, μεταξύ
άλλων τόνισε:
 «Πριν από 10 περίπου μήνες όλοι σχεδόν οι αναλυτές προεξοφλούσαν  σαν αναπόφευκτη τη χρεοκοπία και την έξοδο της  χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Καθημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου μετέδιδαν μια απελπιστική εικόνα, που δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Ακόμη και μετά τις εκλογές του Ιουνίου, πολλοί, μέσα και έξω από την Ελλάδα, θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα άντεχε παρά μόνο λίγους μήνες. Ότι δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τον αναγκαίο δανεισμό και  αυτό θα οδηγούσε στην άτακτη χρεοκοπία και στην κατάρρευση των πάντων.
 Σήμερα,  το ενδεχόμενο αυτό έχει  πλέον απομακρυνθεί. Μέσα σε λίγους μήνες, όλα έχουν αντιστραφεί και   αυτό δεν είναι μικρό πράγμα, είναι ένας τεράστιος άθλος. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας που βρισκόμασταν. Όσο παγιώνεται αυτή  η εκτίμηση, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι πλέον σταθερά μέσα στο ευρώ, τόσο περισσότερο θα βελτιώνεται το κλίμα  και θα διαμορφώνονται  πιο κανονικές συνθήκες στην αγορά. Γι’ αυτό το λόγο, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανατραπεί αυτή η κατάκτηση».
 «Είναι προφανές ότι  βρισκόμαστε σ' ένα πολύ κρίσιμο σημείο και πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερο βηματισμό. Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε είναι πολύ συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει άλλος αξιόπιστος και ρεαλιστικός εναλλακτικός δρόμος, πέρα από την προσπάθεια να βγούμε από το Μνημόνιο,  όχι με μονομερείς ενέργειες, αλλά υλοποιώντας το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα. 
Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα  με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ολοκλήρωση της  αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και πλήρης απελευθέρωση των αγορών, υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων με  πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κλπ.
Με άλλα λόγια, αλλαγή της παραγωγικής διάρθρωσης της οικονομίας και αναπροσανατολισμός της προς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και παραγωγικότητας, που θα μπορούν να προσφέρουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες και ανταγωνιστικά, τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά. Και ταυτόχρονα, εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και  εξορθολογισμός των ορίων και της διαχείρισης του δημόσιου τομέα, ο οποίος πρέπει να λειτουργεί φιλικά προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά,  πέρα από βήματα για την ανάκαμψη και  την έξοδο από την κρίση, αποτελούν  ταυτόχρονα και κρίσιμες προκλήσεις  και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. 
 Εδώ όμως πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας κάτι πολύ σημαντικό. Για να υπάρχει αποτελεσματική ανταπόκριση σ' αυτές τις κρίσιμες προκλήσεις, θα πρέπει να υπάρχει κοινωνική συναίνεση όσον αφορά την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών. Και για να υπάρχει κοινωνική συναίνεση, θα πρέπει να υπάρχει κοινωνική συνοχή, γιατί δεν μπορείς να επιδιώκεις συναίνεση σε μια κοινωνία εξαθλιωμένη. Η κυβέρνηση, δίνει μια σκληρή μάχη ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες. Από την μια μεριά, οι απαιτήσεις των δανειστών –που βασίζονται στις υποχρεώσεις της χώρας- και από την άλλη μεριά,  η απελπισία μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας. 
 Δεν μπορούμε  να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει  να αντιληφθούν ότι  μεγάλο μέρος της  κοινωνίας δεν αντέχει άλλο και ότι η κατάρρευση της Ελλάδας θα είναι επικίνδυνη για ολόκληρη την Ευρώπη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου