Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στο Μέτσοβο και στο Ανήλιο



O αναπληρωτήs Υπουργόs Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύροs Καλογιάννηs, συναντήθηκε με εμπειρογνώμονες μηχανικούς και τεχνικούς γεωλόγους του ΙΓΜΕ, της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) και της Εγνατία Οδός ΑΕ, με θέμα την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές του Μετσόβου και του Ανηλίου, φαινόμενα που έγιναν εντονότερα την τελευταία διετία.
Σκοπός της συνάντησης εργασίας ήταν η δρομολόγηση συντονισμένων ενεργειών από τους εμπλεκόμενους, ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες Μετσόβου και Ανηλίου.
Το Υπουργείο είχε ήδη οριοθετήσει με δύο ΚΥΑ τις κατολισθαίνουσες περιοχές. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον Δήμο Μετσόβου, προωθεί την έκδοση νέων Αποφάσεων για να δοθεί παράταση ισχύος στις ήδη εκδοθείσες αποφάσεις.
Στο Μέτσοβο και στο Ανήλιο ευρίσκεται ήδη κλιμάκιο μηχανικών της ΥΑΣ, το οποίο προβαίνει σε καταγραφές βλαβών σε κτίσματα. 
Αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, εμπεριστατωμένη πρόταση του ΙΓΜΕ για την εκπόνηση ενός προγράμματος συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των κατολισθήσεων στη στενή οικιστική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου. 
Η Εγνατία Οδός ΑΕ έχει ήδη εγκαταστήσει στην περιοχή δίκτυο παρακολούθησης
οργάνων, το οποίο διενεργεί συστηματικές μετρήσεις, παρακολουθεί το φαινόμενο και παρέχει χρήσιμα στοιχεία τόσο στο ΙΓΜΕ όσο και στην ΥΑΣ.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν από την πρόταση του ΙΓΜΕ και τις μετρήσεις του δικτύου παρακολούθησης, θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των πληγεισών περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου