Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Σχέδιο για µαζικές µεταθέσεις γιατρών


Αναδιάρθρωση στους γιατρούς του ΕΣΥ... Αυτό εισηγούνται οι ειδικοί δεδοµένου ότι η Ελλάδα είναι πλήρης από ιατρικό προσωπικό. Γι’ αυτό και προσανατολίζονται σε αναγκαστικές αποσπάσεις – και νοσηλευτών – σε κοντινά νοσοκοµεία που αντιµετωπίζουν πρόβληµα ελλείψεων. Το φρένο στις προσλήψεις αναµένεται να φέρει στα ταµεία 320 εκατ. ευρώ σε µία τετραετία.

Το πλεόνασµα των νοσοκοµειακών γιατρών, σύµφωνα µε τον συντονιστή της επιστηµονικής οµάδας για τις συγχωνεύσεις καθηγητή Οικονοµικών της Υγείας Λυκούργο Λιαρόπουλο, είναι της τάξης των 6.500.
Είναι χαρακτηριστικό, σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστηµίου Αθηνών ∆άφνη Καϊτελίδου, στο πλαίσιο της ανεξάρτητης Επιτροπής Σοφών για την Υγεία, ότι στη χώρα µας αντιστοιχεί σχεδόν ένας γιατρός για κάθε νοσοκοµειακή κλίνη!

Ωστόσο τα ελληνικά παράδοξα δεν σταµατούν εδώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χώρα µας διαθέτει 3,4 φορές περισσότερους καρδιολόγους σε σχέση µε τον µέσο όρο της Ε.Ε., 2,6 φορές περισσότερους ουρολόγους, 2,7 φορές περισσότερους παιδιάτρους, 90% περισσότερους ακτινολόγους και ακτινοθεραπευτές και 58% περισσότερους γενικούς χειρουργούς.

΄Ετσι, οι ειδικότητες που φαίνεται να µένουν στα… αζήτητα είναι η ογκολογία και η γενική ιατρική. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 0,9 ογκολόγοι ανά 100.000 πληθυσµού, σε αντίθεση µε την αντιστοιχία 2 προς 100.000 που είναι ο µέσος όρος της Ε.Ε.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει το µόνιµο αγκάθι του ΕΣΥ που αφορά τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Αντιστοιχούν 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα όταν στην Ε.Ε. αντιστοιχούν κατά µέσο 6,9 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Το «κούρεµα» στις κλινικές των νοσοκοµείων της χώρας, θα αποτελέσει καλή αφορµή για να αρχίσει και η αναδιάρθρωση στους γιατρούς του ΕΣΥ, αναφέρει ο πρόεδρος της επιτροπής των σοφών για την Υγεία Ηλίας Μόσιαλος.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ: Σηµειώνεται πως στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας είναι να συρρικνωθεί ο αριθµός των κλινικών, καθώς η πολυδιάσπαση στα νοσηλευτικά ιδρύµατα έχει συνέπεια να εµφανίζονται τεχνητές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Μόνος την Αττική λειτουργούν 450 κλινικές σε 26 νοσοκοµεία και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Νίκο Πολύζο ανακοινώνει πως πρέπει να µειωθούν στις 350. 

ΠΑΓΩΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ: Παράλληλα και η έκθεση που κατέθεσε στο υπουργείο Υγείας για τις επικείµενες συγχωνεύσεις των νοσοκοµείων ο κ. Λιαρόπουλος προβλέπει πάγωµατων προσλήψεων. «Αν η χώρα µας αποφασίσει να προσεγγίσει σταδιακά το επίπεδο στελέχωσης των ευρωπαϊκών νοσοκοµείων, πρέπει να κάνει λίγες ή και καθόλου προσλήψεις την επόµενη τετραετία», αναφέρει στην έκθεση. Μάλιστα, υπολογίζει την εξοικονόµηση πόρων αν ηκυβέρνηση προχωρήσει σε προσλήψεις νέων γιατρών στο όριο του «ένας προς πέντε», όπως προβλέπεται από το Μνηµόνιο. «Εάν αποσύρονται 1.500 γιατροί τον χρόνο, οι περισσότεροι µε τον βαθµό του διευθυντή, σύµφωνα µε τα µισθολογικά στοιχεία των νοσοκοµείων εξοικονοµούνται 100 εκατ. ευρώ.Αν προσληφθούν µόνον 400 νέοι κάθε χρόνο, η ετήσια επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, για το σύνολο των 4 ετών µπορούµε να αναµένουµε εξοικονόµηση 320 εκατοµµύρια ευρώ». 

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ: Μεγάλες  είναι οι ελλείψεις του ΕΣΥ σε νοσηλευτικό προσωπικό– αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως κατά τις βραδινές βάρδιες αντιστοιχεί σε αρκετές περιπτώσεις ένας νοσηλευτής ακόµη και για 40 ασθενείς… Παράλληλα, το ΕΣΥ αντιµετωπίζει και σοβαρά ποιοτικά προβλήµατα, µε τους πτυχιούχους νοσηλευτές να αποτελούν µόλις το 40% των νοσηλευτών που εργάζονται στα δηµόσια νοσοκοµεία. 

Πηγή: TaNea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου